Порошенку на Рівненщині вчора показали ікону, яка колись була кришкою стола

На ній під шаром шпаклівки і бруду було зображення Святого Миколая періоду 18-19 століття

Про це повідомив у соцмережі Фейсбук рівненський краєзнавець Микола Бендюк. За його словами, цю ікону він знайшов у рідному селі ректора Острозької академії Ігоря Пасічника. Це село Глинки Рівненського району. Сюди з третім курсом майбутніх культурологів академії Микола Бендюк їздив в етногафічну експедицію Рівненським та Здолбунівським районами.

...поки студенти ходили по хатах, записуючи обряди, ми з Жанною Янковською пішли до церкви. На моє запитання "Чи є в храмі ікони, які вже не використовуються?", мені відповіли, що всі старі ікони спалили і вже немає нічого. Я запитав дозволу вийти на дзвіницю і мені дозволили... Коли піднявся, то побачив імпровізований стіл, на який ставали, щоб бити в дзвони. Цей стіл використовували і як будівельні риштування, на яких фарбували і шпаклювали церкву. 
Я запитав дозволу забрати кришку цього стола (бо бачив, що це іконна дошка 18 століття і, можливо, там ще щось збереглося з живопису). Мені дозволили забрати її. 

Микола Бендюк разом зі студентами-культурологами відреставрували ікони. Спочатку скальпелем довелося знімати весь бруд (шпаклівку, змішану з фарбою). Під забрудненнями виявилося зображення 19 століття і під цим записом ще один - можливо, кінця 18 століття. Ікону за два роки привели до експозиційного стану і розмістили у церкві Острозької академії.

Саме цю ікону вчора Микола Бендюк показав Президенту України Петру Порошенку під час його перебування в Острозі на Рівненщині (на фото).  


 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень