«Веселка» у тарілці: як отримати користь від буденних продуктів

Такий принцип здорового харчування підходить абсолютно всім

Якщо ви вважаєте, що здорове харчування – це сумно і несмачно, то помиляєтесь. Здорова їжа може бути не тільки корисною, а й надзвичайно смачною, а здорові страви – ще й красивими.

Про це інформує Центр громадського здоров’я МОЗ України. 

Принцип «веселки»

Аби повністю задовольнити організм потрібними вітамінами, мінералами та мікроелементами, можете випробувати принцип «веселки». Для цього достатньо просто обирати фрукти й овочі різних кольорів.

Це не означає, що кожного дня на вашій тарілці обов’язково має бути «веселка», але протягом тижня намагайтесь включити у свій раціон якомога більше кольорів.

Перевагу при цьому віддавайте свіжим овочам та фруктам, але користь вам принесуть і заморожені й правильно термічно оброблені продукти.

Який колір за що відповідає

Кожен із кольорів вказує на велику кількість певних корисних речовин.

Червоний

???? Де знайти: червоний солодкий та гіркий перець, помідори, полуниця, малина, кавун, червоні яблука, журавлина, вишня, червона цибуля, гранат, буряк.

✅ Користь: Ці овочі та фрукти містять антиоксиданти (лікопін, цітрулін), вітаміни, каротиноїди (що перетворюються на вітамін А) та антоціани.

Вони запобігають розвитку раку та запалень, сприяють зниженню «поганого холестерину», захищають від хвороб серце і судини, також служать профілактикою діабету й поліпшують зір.

 

Помаранчевий та жовтий

???? Де знайти: лимони, апельсини та інші цитрусові, морква, помаранчевий і жовтий перець, гарбуз, кукурудза, диня, жовті сливи, алича, ананас, персики, жовті кабачки тощо.

✅ Користь: вони багаті на вітамін С і каротиноїди, в т.ч. й бета-каротин (провітамін А).  Цитрусові містять унікальні фітонутрієнти - діосмин і геспередин, які відповідають за здоров’я судин.

Важливі для хорошого зору та здорової шкіри. Перешкоджають утворенню тромбів, покращують циркуляцію крові і стан судин, а ще - знижують ризик інсульту.

Зелений

???? Де знайти: всі види капусти (особливо броколі), листовий салат, зелень, зелений горошок, зелений виноград, зелені яблука, шпинат, стручкова квасоля, ківі, авокадо, зелені кабачки, огірки тощо.

✅ Користь: багаті на лютеїн, ізофлавони та вітаміни. Також у зелені міститься вітамін К, фолієва кислота та інші потрібні організму речовини.

Ці овочі та фрукти зміцнюють імунітет і покращують зір, добре впливають на роботу кишківника. Важливі для здорового згортання крові.

Крім того, вони містять речовини, що здатні покращувати пам’ять й навіть поліпшувати настрій, можуть допомогти від безсоння. Дуже важливі для вагітних жінок, аби запобігти вродженим вадам у малюків.

Синій та фіолетовий 

???? Де знайти: баклажани, смородина, чорниця, ожина, синій (фіолетовий) виноград та родзинки, червона (фіолетова) капуста, чорнослив та рожеві сливи, інжир тощо.

✅ Користь: мають протиракові та антивікові властивості,  відновлюють пошкодження, викликані окислювальним стресом і запаленням, зміцнюють імунітет та подовжують молодість. Профілактують вікову деменцію.

Білий та коричневий

???? Де знайти: цвітна капуста, часник, цибуля, гриби, картопля, пастернак, селера, редька, дайкон тощо.

✅ Користь: багаті на протиракові речовини -  сульфорафан та меланін,  містять потужні протизапальні засоби - аліцин та кверцетин.

Захищають від раку та запалення, стимулюють імунітет, покращують травлення. Мають протимікробні на противірусні властивості.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень