Це не зупиниться після свят. Експерти назвали харчові продукти, які дорожчатимуть й далі

Традиційні морква, буряк та капуста по 30 гривень цілком реально

Світові тенденції щодо подорожчання продуктів тривають вже понад 10 місяців. Серед головних чинників зростання вартості харчів з початку року:

  • світове подорожчання продуктів;
  • сезонний фактор;
  • зменшення пропозиції на ринку. 

Подорожчанню продовольства сприяють два фактори: країни Латинської Америки скоротили пропозицію агросировини на світовому ринку, а Китай, навпаки, нарощує попит.

 

До кінця року ціни на продукцію АПК зростуть ще на 14% відсотків, – каже президент Українського аналітичного центру, Олександр Охріменко.

Ціни на деякі продукти в Україні цієї весни вдвічі перевищують торішні. Редиска наразі коштує близько 50 грн за кілограм, а минулої весни її продавали по 25 грн за кг. 

Рік тому рання полуниця із Закарпаття продавалася 10 квітня, цього року – на два тижні пізніше і ціни захмарні – до 200 грн/кг.

 

Це ж стосується ранніх овочів борщ набору, - каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

Експерти прогнозують у травні зростання ціни борщового набору уже нового врожаю подорожчає на 70-80%. Ціни на моркву, буряк й капусту становитимуть близько 30 грн за кілограм, пише «Сьогодні».

Щодо м’ясної продукції,  за даними Держстату, у квітні 2020 року куряча тушка коштувала 52 грн/кг, зараз 63 грн / кг (+21%), якщо рік тому куряче філе продавали по 92 грн/кг, то зараз по 103 грн/кг (+ 12%).

Яловичина (телятина) зросла у ціні зі 138 до 157 грн/кг (+14%), але разом з тим м'якота подорожчала набагато більше. Якщо ще в січні цього року верхню частину телячого стегна без кістки можна було купити по 130-140 грн/кг, то зараз – по 170-180 грн/кг (+30%).

В Європі куряче філе коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні. Тому нашим постачальникам набагато вигідніше обробляти тушки й експортувати охолоджені грудки в ближній  закордон.

 

А в Україні ціна на них може підскочити до 130 грн / кг і більше, - розповів виданню Олексій Дорошенко.

Шокуючи дані експерти наводять щодо поголів’я великої рогатої худоби: у 1991 році поголів'я великої рогатої худоби в Україні було 37 млн голів, зараз – 1,8 млн голів, у 20 разів менше.

Споживання м'яса у нас далеко відстає він рекомендованих дієтологами норм: пересічний українець з'їдає його всього 53,5 кг на рік за норми 92 кг, а пересічний європеєць – 94 кг.  

 

Дуже різним є й асортимент: у європейця в меню 55% яловичини, 30% курятини та 15% свинини, в українця в меню 55% курятини, 30% свинини та 15% яловичини. Вся справа у вартості, вибираємо м'ясо за гаманцем.

При цьому фахівці впевнені, що яловичина продовжить дорожчати, не виключено, що першосортне теляче м'ясо незабаром буде коштувати 200 грн/кг.

З хороших новин – свинина дорожчати до літа навряд чи буде. А сало навіть подешевшає на 30-40% або до 60-80 грн/кг. Так буває щороку, бо в спеку попит на сало різко падає

На справжній делікатес перетворюється морська риба. Наприклад, оселедець коштує не 45-50 грн/кг, а 65-70 грн/кг (+40%),  мойва – не 60-65, а 90-100 грн / кг (+50%). Трохи дешевше тюлька і салака – 50-70 грн/кг, але ціна теж збільшилася майже на третину.

 Продавці пояснюють: подорожчала закупівля, а продати таку рибу з високою націнкою складно. Тому торгівля її майже не бере, не вигідно.

Морську норвезьку форель також не скрізь зустрінеш, так і ціна зашкалює – до 400 грн/кг. Альтернатива – українська ставкова форель з Прикарпаття, вона більш ніж удвічі дешевше.

В Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства зазначають, що риба на яку є попит, живе біля берегів Ісландії й Норвегії, де наразі обмежено її вилов. Щодо постачання форелі, то через коронавірус виявилися розірваними логістичні ланцюжки постачання. Плюс знизився попит на делікатесну рибу через закриття кафе і ресторанів у зв'язку з карантином і зниженням доходів українців. Це призвело до локального дефіциту і зростання цін.

Тож щодо риби експерти прогнозують подальше зростання її ціни, доки не дійде до межі купівельної спроможності населення. 

За матеріалами Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень