Це не зупиниться після свят. Експерти назвали харчові продукти, які дорожчатимуть й далі

Традиційні морква, буряк та капуста по 30 гривень цілком реально

Світові тенденції щодо подорожчання продуктів тривають вже понад 10 місяців. Серед головних чинників зростання вартості харчів з початку року:

  • світове подорожчання продуктів;
  • сезонний фактор;
  • зменшення пропозиції на ринку. 

Подорожчанню продовольства сприяють два фактори: країни Латинської Америки скоротили пропозицію агросировини на світовому ринку, а Китай, навпаки, нарощує попит.

 

До кінця року ціни на продукцію АПК зростуть ще на 14% відсотків, – каже президент Українського аналітичного центру, Олександр Охріменко.

Ціни на деякі продукти в Україні цієї весни вдвічі перевищують торішні. Редиска наразі коштує близько 50 грн за кілограм, а минулої весни її продавали по 25 грн за кг. 

Рік тому рання полуниця із Закарпаття продавалася 10 квітня, цього року – на два тижні пізніше і ціни захмарні – до 200 грн/кг.

 

Це ж стосується ранніх овочів борщ набору, - каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

Експерти прогнозують у травні зростання ціни борщового набору уже нового врожаю подорожчає на 70-80%. Ціни на моркву, буряк й капусту становитимуть близько 30 грн за кілограм, пише «Сьогодні».

Щодо м’ясної продукції,  за даними Держстату, у квітні 2020 року куряча тушка коштувала 52 грн/кг, зараз 63 грн / кг (+21%), якщо рік тому куряче філе продавали по 92 грн/кг, то зараз по 103 грн/кг (+ 12%).

Яловичина (телятина) зросла у ціні зі 138 до 157 грн/кг (+14%), але разом з тим м'якота подорожчала набагато більше. Якщо ще в січні цього року верхню частину телячого стегна без кістки можна було купити по 130-140 грн/кг, то зараз – по 170-180 грн/кг (+30%).

В Європі куряче філе коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні. Тому нашим постачальникам набагато вигідніше обробляти тушки й експортувати охолоджені грудки в ближній  закордон.

 

А в Україні ціна на них може підскочити до 130 грн / кг і більше, - розповів виданню Олексій Дорошенко.

Шокуючи дані експерти наводять щодо поголів’я великої рогатої худоби: у 1991 році поголів'я великої рогатої худоби в Україні було 37 млн голів, зараз – 1,8 млн голів, у 20 разів менше.

Споживання м'яса у нас далеко відстає він рекомендованих дієтологами норм: пересічний українець з'їдає його всього 53,5 кг на рік за норми 92 кг, а пересічний європеєць – 94 кг.  

 

Дуже різним є й асортимент: у європейця в меню 55% яловичини, 30% курятини та 15% свинини, в українця в меню 55% курятини, 30% свинини та 15% яловичини. Вся справа у вартості, вибираємо м'ясо за гаманцем.

При цьому фахівці впевнені, що яловичина продовжить дорожчати, не виключено, що першосортне теляче м'ясо незабаром буде коштувати 200 грн/кг.

З хороших новин – свинина дорожчати до літа навряд чи буде. А сало навіть подешевшає на 30-40% або до 60-80 грн/кг. Так буває щороку, бо в спеку попит на сало різко падає

На справжній делікатес перетворюється морська риба. Наприклад, оселедець коштує не 45-50 грн/кг, а 65-70 грн/кг (+40%),  мойва – не 60-65, а 90-100 грн / кг (+50%). Трохи дешевше тюлька і салака – 50-70 грн/кг, але ціна теж збільшилася майже на третину.

 Продавці пояснюють: подорожчала закупівля, а продати таку рибу з високою націнкою складно. Тому торгівля її майже не бере, не вигідно.

Морську норвезьку форель також не скрізь зустрінеш, так і ціна зашкалює – до 400 грн/кг. Альтернатива – українська ставкова форель з Прикарпаття, вона більш ніж удвічі дешевше.

В Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства зазначають, що риба на яку є попит, живе біля берегів Ісландії й Норвегії, де наразі обмежено її вилов. Щодо постачання форелі, то через коронавірус виявилися розірваними логістичні ланцюжки постачання. Плюс знизився попит на делікатесну рибу через закриття кафе і ресторанів у зв'язку з карантином і зниженням доходів українців. Це призвело до локального дефіциту і зростання цін.

Тож щодо риби експерти прогнозують подальше зростання її ціни, доки не дійде до межі купівельної спроможності населення. 

За матеріалами Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень