Велике щастя розміром з долоньку: майже 10% новонароджених на Рівненщині – недоношені дітки

Вони потребують тривалої реабілітації та догляду

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 17 листопада, у світі відзначають День «ранніх пташок». Саме так називають діток, які народилися раніше 37 тижня вагітності.

З нагоди цього дня ми вирішили поспілкуватися з тими, хто допомагає з’являтися на світ таким діткам та супроводжує перші місяці їхньої реабілітації, із заступницею головлікаря Рівненського перинатального центру Галиною Ковальовою та керівницею міського пологового будинку Світланою Муравською.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У світі є багато дітей, які народилися передчасно. І це, за словами Галини Ковальової, є однією з основних проблем в охороні здоров’я. Оскільки діти, які народжуються передчасно, не готові жити самостійно.

У перинатальному центрі Рівного майже 10% новонароджених – недоношені.

На фото Галина Ковальова. Фото - Рівне 1
На фото Галина Ковальова. Фото - Рівне 1

Нині у нас перебуває 12 недоношених дітей, які народилися від 29 до 36 тижня вагітності. Є дітки, які по 1,5 місяці перебувають у нас та вже готуються до виписки. А є такі, що нещодавно народилися, вони ще перебувають у відділені інтенсивної терапії, де колектив стабілізує і приводить їх функції до норми. І є у нас другий етап, де діти вже стабілізовані і разом із мамами набирають вагу і починають відновлюватися.

 

Дитина, яка народилася на 22 тижні, має бути в лікарні набагато довше, ніж та, що народилася у 34-35 тижнів. Крім того, такі діти мають інші патології, які призводять до порушень. Є захворювання, вродженні вади. Тому важко говорити про якісь терміни.

 

Процес реабілітації тривалий. І він триває місяцям, а іноді рік, два і три. Ми спостерігаємо за такими дітьми. Вони приходять до нас, показують свої досягнення, ми їм допомагаємо, – розповіла Галина Ковальова.

Керівниця міського пологового будинку Світлана Муравська розповіла, що кількість передчасно народжених дітей у закладі становить 7%.

На сьогодні найменшим «раннім пташкам», які з’явилися на світ у міському пологовому, всього три дні.

На фото Світлана Муравська
На фото Світлана Муравська

Це двійня, яка народилися на 28-29 тижні вагітності.

При народженні дівчатка важили по 1 кг 100 г. Зараз вони перебувають на апаратній підтримці.

 

Ще є одна дитинка, яка народилася у 36 тижнів та 1 день. Нині вона перебуває спільно з мамою, – розповіла Світлана Муравська.

На сьогодні в Україні є випадки того, коли діти народжуються з вагою 500 грамів і виживають. Більшість з них, за словами Світлани Муравської, мають неврологічний дефіцит, але є й абсолютно здорові діти.

І в нас є декілька успішних історій, коли дітки народилися з вагою 740, 780, 740 грамів, зараз їм вже по 4-5 років. Дітки гарно та добре розвиваються без будь-яких неврологічних дефіцитів.

 

Недоношена дитина не йде на другу-третю добу додому. Ми разом проводимо багато часу і стаємо однією сім'ю, яка виховує та виходжує цю дитинку. Багато дітей приходять до нас щороку, аби показати результати розвитку та успіхи, – розповіла Світлана Муравська.

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли про те, що на Рівненщині благодійники в’яжуть одяг та пледи для «ранніх пташок» та передають їх до пологових будинків.

Десятки маленьких пледів для «ранніх пташок» зв’язали на Рівненщині.

До слова, сьогодні до Дня передчасно народжених діток органний зал у Рівному вперше підсвітять фіолетовим кольором.

Цього дня саме фіолетовим світлом підсвічують найвідоміші архітектурні споруди світу.

Фіолетовий колір – це символ проблеми передчасно народжених малюків, які з’являються на світ з екстремально низькою вагою. Тоді їх шкіра має колір близький до фіолетового.

Фіолетовим кольором органний зал підсвітять з 17 до 19 години.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень