Прикуті до ліжка отримують шанс: вчені змогли відновити моторику людей з травмами спинного мозку

Метод лікування, який дарує надію

Ліворуч показано динаміку відновлення чутливості та моторики м'язів тіла в одного з пацієнтів

Науковці з Єльського університету успішно використали стовбурові клітини пацієнтів з травмами спинного мозку для відновлення втраченої мобільності та тактильних відчуттів.

У рамках дослідження більше 50% пацієнтів показали значні покращення у здатності ходити, рухати руками/пальцями тощо.


Усі пацієнти були травмовані за декілька тижні до початку дослідження, більшість травми були наслідками падінь. Стовбурові клітини для лікування були отримані зі спинного мозку самих пацієнтів.

Керівники дослідження Стівен Ваксман та Джеффі Коскіс зазначають, що поки цей тип лікування стане загальнодоступним минуть ще декілька років, однак результати надають їм оптимізму.

Стівен Ваксман - один з авторів дослідження

«Сама ідея того, що ми зможемо відновити функції після травми мозку чи спинного мозку за допомогою стовбурових клітин самого пацієнта цікавить нас вже не перший рік.


Тепер ми бачимо, що це може стати реальністю», - сказав у інтерв’ю Стівен Ваксман.   

З дослідженням можна ознайомитися тут (англійською мовою).

В статті наводяться приклади людей, які травмувалися за різних обставин і ставали знерухомленими, але після застосування вказаного лікування починали відновлювати ті чи інші свої функції, починали самостійно їсти, ставали спроможними рухатися на візку та навіть ходити.

Наприклад, 57-річний чоловік впав з висоти двох метрів, був прикутим до ліжка. Після 49 днів перебування у такому стані почав лікування.


Вже через 1 (один) день зміг рухатися на візку та самостійно їсти. Через два тижні зміг ходити з допомогою інструктора/помічника.
 

Через 6 місяців навчився ходити самостійно – з паличкою.

Загалом в статті описано 13 випадків достатньо суттєвого покращення стану пацієнтів різного віку та статі, які зазнали тих чи інших травм після падінь, зіткнень, нещасних випадків,  ДТП, невдалих пірнань чи травмування під час гірськолижних спусків тощо.

Це надзвичайно обнадійлива інформація для багатьох людей, прикутих до ліжка.


Будемо сподіватися, що невдовзі описані медичні технології прийдуть і до України.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень