Вчені з’ясували, як брехня впливає на здоров’я та, зрештою, призводить до хвороб (ФОТО)

ПСИХОСОМАТИКА: що варто розуміти

Навіть безневинна брехня може бути небезпечною. Причому не лише для психологічного, але й фізичного здоров’я. Вчені визначили, як і чому обман та неправда може призводити до появи різних хвороб.

Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Колумбії, у людей, які часто говорять неправду, ризик серцевих захворювань на 30% вищий за інших людей.

Брехня і Стрес

Мало того, що обманщикам доводиться постійно тримати в голові масу всього того, що вони наговорили різним людям, сама по собі брехня здатна змінювати гормональний та біохімічний стан нашого організму.

Варто збрехати, і надниркові залози починають виробляти глюкокортикоїди – гормони стресу. Завдяки їм брехню можна розпізнати на поліграфі (він же детектор брехні).

«Темпи пульсу та дихання, наелектризованість шкіри, пітливість та зміна висоти голосу — усьому цьому ти зобов'язаний глюкокортикоїдам, — стверджує Девід Ропайк, інструктор з комунікацій у Гарвардському університеті.

 

— Що більше стресових реакцій видає організм, то вища ймовірність, що поліграф вирішить, ніби ви брешете».

Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Колумбії, у людей, схильних до нього, ризик кардіологічних захворювань на 30 відсотків вищий, ніж у тих, хто ніколи ні про що не хвилюється (так, такі є).

Правда — проти Мігрені, Ожиріння та Раку

Крім того, в іншому дослідженні вчені визначили, що у брехунів можуть з’явитися головні болі та погіршитися самопочуття.

Науковці з Університету Нотр-Дам (США) щотижня перевіряли сотню людей на детекторі брехні. Важливою умовою було те, що половині учасників дозволялося іноді говорити неправду.

З’ясувалося, що ті учасники, які впевнено казали правду, демонстрували й значно кращий стан фізичного здоров’я.

 

Правдорубам не лише не боліла голова, але й просто не було за що переживати: вони відчували менше стресу, краще спали й демонстрували кращі фізичні показники.

Однак, і це ще не все.

Вчені попереджають, що є ще більш небезпечні захворювання, які можуть виникати у тих, хто часто бреше.

«Дослідження пов’язують брехню з підвищеним ризиком розвитку раку, підвищеним ризиком ожиріння, депресії, залежності від азартних ігор», – попереджає Дейдра Лі Фіцджеральд, доктор філософії, доцент кафедри психології в Університеті у Віллімантіці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень