Вчені розказали, як знизити ризик захворювань серця без ліків

Спосіб підходить для людей віком понад 45 років

Вчені назвали спосіб знизити ризик захворювань серця без ліків.

Він підходить для людей віком понад 45 років.

Британські вчені пропонують новий спосіб, що допоможе значно знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань у людей віком понад 45 років. А відтак зменшує ризик смертності від цих недуг майже на 22%.

Результати дослідження були опубліковані в European Heart Journal.

Як знизити ризик хвороб серця

Вчені стверджують, що проводячи психотерапію при депресії у людей віком понад 45 років, можна досягти зниження ризиків розвитку серцево-судинних захворювань. Мовляв, саме депресія сприяє розвитку інфарктів, інсультів та інших недуг.

Медики називають депресію модифікованим фактором ризику, що впливає на розвиток серцево-судинних захворювань (ССЗ) та спричиняє смертність.

У ході дослідження було встановлено, що лікування депресії за допомогою розмовної психотерапії знижує ризик розвитку серцево-судинних недуг у людей віком понад 45 років. Та консультування має проводити фахівець, – роблять висновок британські вчені.

У людей із діагнозом депресивний розлад ризик розвитку таких захворювань приблизно на 72% вищий, ніж у людей без депресії.

Як проводилося дослідження

Вчені проаналізували понад 600 тисяч електронних медичних карт дорослих британців віком від 45 років, у яких спостерігалися психологічні розлади та вони пройшли курс лікування.

Усі респонденти не мали хвороб серця чи деменції. Середній вік становив 55 років, 66% пацієнтів – жінки.

Рівень депресії учасників вимірювали до та після терапії з використанням спеціального опитувальника PHQ-9, що оцінює стан пацієнта за 9 пунктами. А також дозволяє проаналізувати задоволення від виконання завдань, загальне самопочуття, якість сну, рівень енергії та концентрацію уваги.

За пацієнтами спостерігали понад три роки й з'ясувалося, що симптоми депресії покращали у 59% учасників, а у 41% - не покращали. Порівняно з тими, хто не мав позитивної динаміки, покращення за шкалою депресії було пов'язане зі зниженням ризику розвитку будь-якої форми ССЗ на 12%, ішемічної хвороби серця – на 11%, інсульту – на 12%.

 

Особливо вплив терапії на стан серця був помітним серед респондентів віком від 45 до 60 років: поліпшення симптомів депресії було пов'язане зі зниженням ризику ССЗ на 15%, – йдеться у висновках дослідження.

Вчені звернули увагу, що зниження ризику серцево-судинних захворювань після психотерапії можна порівняти з ефектом, що спостерігали після використанням дієти з низьким вмістом жирів або вуглеводів.

Джерело: «РБК-Україна»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень