Гіпертонія і мобілізація: за яких станів людину не зватимуть в армію

Україна посідає провідні позиції в Європі за рівнем смертності від серцево-судинних хвороб

Під час загальної мобілізації військовозобов'язані мають з'явитися до ТЦК та пройти медкомісію. Власне за висновками ВЛК й ухвалюють рішення про мобілізацію.

Серцево-судинні хвороби є однією з найбільш поширених причин смертності в Україні, і загалом гіпертонія дуже поширена. Але не всі стани цієї хвороби можуть звільнити від мобілізації.

Щодо гіпертонії у Положенні про військово-лікарську експертизу йдеться що військовозобовʼязаного можуть визнати непридатним якщо в нього:

  • хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія),
  • гіпертонічна хвороба III стадії,
  • злоякісна (швидко прогресивна) форма гіпертонічної хвороби,
  • симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня,
  • поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами,
  • стан після тромбоемболії легеневої артерії або легеневої гіпертензії внаслідок хронічних тромботичних або емболічних захворювань,
  • легенева гіпертензія, асоційована з ураженням лівих відділів серця, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева гіпертензія, асоційована з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) зі ступенями важкості III-IV ФК. При легеневій артеріальній гіпертензії експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

Особу визнають непридатною до служби та виключать з військового обліку у разі, якщо вона хворіє на гіпертонічну хворобу  III стадії.

Якщо поставлений діагноз гіпертонічна хвороба II чи І стадії, ВЛК  визнає особу непридатною до військової служби в мирний час та обмежено придатною у воєнний час. Такого військовозобов'язаного можуть мобілізувати

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі де визначають стадії та характеру ураження.

У кожному випадку гіпертонічної хвороби проводиться диференційна діагностика з симптоматичними гіпертензіями. Медичний огляд ВЛК особам із симптоматичних АГ проводиться також за основним захворюванням.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень