Гіпертонія і мобілізація: за яких станів людину не зватимуть в армію

Україна посідає провідні позиції в Європі за рівнем смертності від серцево-судинних хвороб

Під час загальної мобілізації військовозобов'язані мають з'явитися до ТЦК та пройти медкомісію. Власне за висновками ВЛК й ухвалюють рішення про мобілізацію.

Серцево-судинні хвороби є однією з найбільш поширених причин смертності в Україні, і загалом гіпертонія дуже поширена. Але не всі стани цієї хвороби можуть звільнити від мобілізації.

Щодо гіпертонії у Положенні про військово-лікарську експертизу йдеться що військовозобовʼязаного можуть визнати непридатним якщо в нього:

  • хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія),
  • гіпертонічна хвороба III стадії,
  • злоякісна (швидко прогресивна) форма гіпертонічної хвороби,
  • симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня,
  • поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами,
  • стан після тромбоемболії легеневої артерії або легеневої гіпертензії внаслідок хронічних тромботичних або емболічних захворювань,
  • легенева гіпертензія, асоційована з ураженням лівих відділів серця, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева гіпертензія, асоційована з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) зі ступенями важкості III-IV ФК. При легеневій артеріальній гіпертензії експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

Особу визнають непридатною до служби та виключать з військового обліку у разі, якщо вона хворіє на гіпертонічну хворобу  III стадії.

Якщо поставлений діагноз гіпертонічна хвороба II чи І стадії, ВЛК  визнає особу непридатною до військової служби в мирний час та обмежено придатною у воєнний час. Такого військовозобов'язаного можуть мобілізувати

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі де визначають стадії та характеру ураження.

У кожному випадку гіпертонічної хвороби проводиться диференційна діагностика з симптоматичними гіпертензіями. Медичний огляд ВЛК особам із симптоматичних АГ проводиться також за основним захворюванням.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень