Вартість харчування у школах і дитсадках Рівного зросте

І не лише через оновлене меню

З січня у дитсадках та школах Рівного оновили харчування. Норми харчування дітей не оновлювали ще з радянських часів, тож перша леді Олена Зеленська дала «зелене світло» стравам кулінара Євгена Клопотенка і відтепер у їдальнях готують нові страви.

Оновлене меню вже викликало хвилю критики серед батьків, мовляв, страви прісні й несмачні. Ймовірно, причиною провалу ініціативи у деяких навчальних закладах країни є небажання кухарів змінювати свої старі звички та вчитися готувати по-новому, зауважують деякі батьки.

Більшість людей, які активно коментують цю тему у соцмережах, задоволені змінами і переконані, що дітям треба прищеплювати здорові харчові звички. І перш за все почати їсти правильну їжу варто батькам.

Зауважимо, що за новими принципами харчування раціон школярів та вихованців дитсадків став кориснішим, смачнішим та різноманітнішим. Адже реформа харчування передбачає, що діти повинні їсти зернові, картоплю, фрукти, овочі, молоко, молочні продукти, м'ясо, рибу, яйця, горіхи, бобові, насичені корисні жири.

Не буде більше сосисок, ковбас, зайвого цукру, солі та трансжирів. У шкільних буфетах заборонили продаж чипсів, сухариків, тістечок, газованих напоїв, непастеризованих соків та кави.

Щоб перехід до нового раціону був легшим, готувати нові страви у закладах освіти Рівного почали поступово ще з вересня 2021 року. У «Новому шкільному харчуванні» Євгена Клопотенка є спеціальне чотиритижневе меню, де, окрім традиційних українських страв, є чилі кон карне, болоньєзе, фріттата, ньокі, мінестроне та інші. Усе це можна приготувати з простих український продуктів.

У раціоні дітей збільшили кількість овочів, фруктів, м'яса, риби, а жирів, хліба й картоплі – зменшили.

 

Жодних кондитерських виробів новими нормами не передбачено, а перевага надається цільонозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини.

Спеціального оновлення харчоблоків у дитсадках міста, а комунальних дошкільних закладів у Рівному 39, не проводили, повідомила Радіо Трек начальник відділу дошкільної освіти Рівного Галина Ремизович. Адже до цього за кошти міського бюджету щорічно поступово оновлювали обладнання. А у 2021 році в межах реалізації проєкту НЕФКО-3 для дитсадків придбали 6 індукційних плит та 11 пароконвектоматів. До оновлення меню дитсадки Рівного готувалися, поступово вводили нові страви і вивчали смаки дітей.

- У дошкільних закладах освіти Рівного навчаються понад 10 тисяч дітей і жодних офіційних скарг чи зауважень до управління освіти від батьків чи кухарів не надходило, зауважила Галина Ремизович. Лише вихователям деякі батьки робили зауваження через те, що до чаю на сніданок більше не дають батон з маслом.

Зразок меню у дитсадках Рівного

Зразок меню у дитсадках Рівного

Окрім нового меню, на батьків маленьких рівнян чекають оновлені платіжки за харчування. До збільшення сум привело і зростання вартості продуктів харчування.

Тож з 1 січня 2022 року вартість одного дня харчування у дитсадках Рівного становить 35 грн для дітей віком від 4 років і 45 грн — для старших вихованців.

 

Батьки оплачуватимуть 70% вартості харчування, тож у результаті вартість одного дня за одну дитину родині коштуватиме 24.50 грн і 31.50 грн.

Знають нові страви і школярі Рівного. До змін у школах готувалися, для оновлення обладнання місто отримало понад 3 млн субвенції, повідомила начальник організаційно-інспекторського відділу управління освіти Валентина Середюк. Підприємці, які здійснюють харчування понад 32 тисяч учнів Рівного, почали готувати страви з меню Клопотенка ще восени.

- Нові страви вводили поступово. Зараз вже усі школи Рівного використовують оновлене меню, але незабаром вартість харчування дещо зросте. Це пов’язано з технологічними особливостями приготування їжі та загалом зі зростанням вартості продуктів.

 

Жодних скарг щодо нового меню від учнів чи їхніх батьків також поки не було, зауважила Валентина Середюк. Відмічають лише, що учні не дуже люблять салати з відварених овочів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень