Археологи на Рівненщині відкопали кам'яницю княжих часів

А найцікавіше у знахідці, за їхніми словами, - керамічні люльки

Знахідку виявили археологи в Острозі під час розкопок. Вони знайшли кам'яницю княжих часів на території, де розбудовується новий корпус академії. Про це повідомляє сайт газети "День". 

На місці розкопок були фрагменти посуду, монети тощо. Найцікавіша знахідка серед них - чимала колекція керамічних люльок, яких в одному місці нарахували понад 120. Усі - оздоблені орнаментом.

Керівник археологічної експедиції Юрій Войтюк розповів журналістам, що цього разу вони копали частину міста, яка згадується в старих його планах. Зокрема про вулицю, яка проходила на місці, де тепер будують черговий корпус острозького вишу, писали ще в хроніках 1620 року. 

Ми натрапили на залишки споруди 18 століття. Коли її будували, то використали частину стін цієї кам’яниці. Очевидно, це була крамниця, адже вулиця все-таки вела до ринку. Якраз біля неї ми виявили завал люльок. За попередніми підрахунками, там 125 виробів. Але всі вони надбиті.

Складається враження, що це був пошкоджений товар, який викидали, бо не могли в такому стані виставити на продаж. Така знахідка доволі рідкісна. До того ж самі люльки цікаві.

Вони керамічні, прикрашені орнаментом. Чашечки для куріння деяких зроблені у вигляді людської голови – там проглядається обличчя, вуса. Є припущення, що частину цих люльок могли виготовляти в самому Острозі. Адже це було потужне місто. 

Окрім решток крамниці, збудованої з частин кам'яниці, археологи натрапили й на інші споруди. Повідомляється, що "Острозька академія" планує музефікувати знахідки. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень