Що цікавого подивитись туристу в Острозі?

Острог знаходиться на півдні Рівненської області, на кордоні між Рівненською і Хмельницькою областями

Острозький замок

Розташований на вершині 20-метрового пагорба над долиною річки Вілії. Замок було побудовано на місці дерев'яного укріплення зруйнованого монголо-татарами у 1241 році.

Спочатку це була башта-донжон, яка тепер носить назву «Вежа Мурована».

Замок був резиденцією князів Острозьких.

Зараз на території Острозького замку розташовано Острозький краєзнавчий музей.

Острозький краєзнавчий музей

[media=92103] 

Розташований на території Острозького замку. Заснований у 1913 році, є найстарішим музеєм Рівненщини. Тут зібрані матеріали і предмети з історії та побуту давнього Острога і Острожчини.

У шести залах музею розміщені матеріали, які відображають історію Острога й краю від давніх часів і до наших днів. У музеї є цінні археологічні колекції, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї.

У одному із залів музею розгорнуто постійно діючу виставку, що відображає Визвольну війну українського народу під проводом Богдана Хмельницького.

Графік роботи

• вівторок, середа, четвер, субота, неділя: з 9.30 до 17.00
• п'ятниця: з 9.30 до 16. 00 • понеділок: експозиція закрита.

Луцька брама

Розташована пам'ятка оборонної архітектури в місті Острог по вулиці Папаніна. Зведена для захисту міста на підходах зі сторони луцького гостинця. Відігравала роль центральної ланки в оборонній системі міста.

Вимурувана з пісковика на вапняному розчині, кладка армована дерев'яними зв'язками. В першому ярусі знаходився наскрізний арочний проїзд. В'їзд обрамлений порталом з тесаного каменю.

Татарська брама

[media=92101] 

Розташована на вулиці Академічній, колишній Татарській. Зведена поблизу Татарського передмістя, відігравала роль центральної ланки в оборонній системі міста.

Рідкісний зразок оборонної споруди — барбакана. Вважається однією з найвизначніших оборонних споруд України.

Вимурувана з пісковика на вапняному розчині, кладка армована дерев'яними зв'язками. В першому ярусі знаходився наскрізний арочний проїзд. Мала обхідні дерев'яні галереї.

Музей книги і друкарства

У 1985 році в Луцькій брамі відкрили Музей книги і друкарства.

Експозиція музею розміщена на трьох поверхах (близько 400 м²). Тут розповідається про історію створення книги та виникнення друкарства, діяльність Івана Федоровича.

Серед рідкісних експонатів найдавніша друкована книга «Декреталій» папи Григорія IX (Париж 1511 р.), глаголичне видання Бревіарія Хорвацького (Венеція 1561 р.), Острозька Біблія Івана Федоровича (1581). 

Сьогодні книжкова колекція нараховує близько 3 тис. експонатів, половина з яких — рукописи, західноєвропейські і кириличні стародруки ХVI/XVII ст. 

Музей  приймає відвідувачів протягом року у всі дні, крім понеділка, з 9:30 до 17:00, у п'ятницю — до 16:00.

Музей нумізматики

Музей знаходиться у приміщенні колишнього житлового будинку Штейненбергів (19 століття) на проспекті Незалежності, 45. Фонд музею нараховує понад 11 тисяч одиниць зберігання. До збірки належать монети, грошові сурогати, нагороди, бони, цінні папери, шати до ікон.

Особливий інтерес в експозиції музею представляє колекція українських грошових знаків 20 століття.

Серед найцікавіших експонатів - підбірка паперових грошей українських міст - Одеси, Житомира, Кременця, Острога, загальнодержавні гроші та цінні папери періоду національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

Не менш цікавим явищем представленим в експозиції музею є скарби 17 і 20 століть. Музей володіє повною колекцією, однією з двох в Україні, пам'ятних та ювілейних монет Національного банку України.

Підземелля Острога

Перекази про розгалужену мережу підземних ходів під Острогом знаходять своє реальне підтвердження. Нещодавно будівельники, розкопуючи землю для прокладання комунікацій, випадково натрапили на рештки старовинної забудови ІХ ст. Виявили ряд підвальних приміщень XV—XVII століть. У підземеллях знайшли уламки ліпного посуду ІХ ст., кістяний гребінець ХІ століття, наконечники, ножі тощо.

Історики переконані, що від замку князів Острозьких є підземний хід до Свято-Троїцького Межиріцького монастиря-фортеці, що знаходиться за чотири кілометри від Острога. 

У Острозі є цікава легенда про підземне «місто під містом».

За нею у кінці XVII — на початку XVIII ст. єзуїти прагнули відкрити таємницю острозьких підземель, але хто заходив туди, не повертався. І тут був засуджений до страти молодий хлопець-злодюжка. Йому запропонували спуститися в підземелля, а якщо повернеться — обіцяли помилування.

Хлопець, обв'язаний мотузкою, пішов у підземне місто. Довго його не було. Ледве живого витягли його нагору. До мотузки був прив'язаний старий сивий дід, на якого перетворився хлопець. І відмовився говорити, що бачив унизу…

Тоді двері в підземний хід вирішили замурувати, але це ніяк не вдавалося зробити. То робітник помре, то цегла зникне, то цемент розлазиться


 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень