В зоні ризику – вся країна: на Україну суне нова біда

Відомо, про що йдеться

Не встигли українці оговтатися від магнітних бур, як нас налякали новою загрозою – можливістю виникнення потужного землетрусу силою 7-7,5 бала, який може статися найближчими роками в сейсмоактивній зоні Вранча, що розташована в Румунії. Сейсмологи стверджують, що в зоні дії цього землетрусу може опинитися вся Україна.

- В цій зоні виникають глибокофокусні землетруси на глибинах від 140 до 180 кілометрів. Там розряджається величезна кількість енергії, яка у вигляді землетрусу розповсюджується практично на всю територію України.

 

Тому дійсно, певна небезпека є. Адже чим довше накопичується енергія, тим потужнішим може бути землетрус, – попередив директор Інституту геофізики ім. Субботіна НАН України Олександр Кендзера.

Науковець наголосив, що в балах ефект землетрусу вимірюється на поверхні землі, а його магнітуда – пропорційна кількість енергії, яка виділяється безпосередньо у вогнищі землетрусу.

Які області в зоні ризику

Сейсмолог додав, що такий потужний землетрус теоретично може статися, але небезпека від нього існує лише на південному заході Одеської області.

- Це прикордонне місто Рені, там можуть відчуватися землетруси, вогнище яких розташоване на великих глибинах на території Румунії.

 

Оскільки це недалеко від українсько-румунського кордону, то люди можуть відчувати його достатньо суттєво. Дещо менші за силою поштовхи можуть бути біля кордону на півдні та заході України, – зазначив Кендзера.

 

Які регіони України є безпечнішими

Науковець розповів, що всі інші землетруси, осередки яких розташовані на території нашої країни, не мають такої великої потужності.

- Вони не несуть загрози Україні, а також для розташованих у нас об’єктів: мостів, естакад, атомних електростанцій та інших важливих споруд. Тобто окрім землетрусів у зоні Вранча та землетрусів, які відбуваються у Чорному морі й на території Криму, всі інші не становлять небезпеки для людей і споруд, – наголосив сейсмолог.

 

Як часто трапляються землетруси в Україні? 

Олександр Кендзера підкреслив, що заява вчених була лише попередженням про можливість виникнення потужного землетрусу в Україні, який теоретично може статися саме в зоні Вранча.

- В минулому столітті потужні землетруси в зоні Вранча відбувалися регулярно, через 15-30 місяців. Зараз сталося так, що доволі сильні землетруси в зоні Вранча давно не спостерігаються.

 

Тому очевидно, що є сенс говорити про ймовірність землетрусу такої інтенсивності – з магнітудою 7-7,5 бала. Але вони небезпеки для наших важливих інфраструктурних об’єктів не становлять, – пояснив він.

За словами експерта, теоретично якщо землетрусу давно не було, то він може статися. Саме це хотіли вчені донести до українців, бо спрогнозувати таке явище природи надто складно.

- Спрогнозувати землетрус одночасно в часі та по силі – нереально. Простий приклад: землетрус може реалізуватися у вигляді однієї події, коли виділяється вся енергія, яка накопичилася у земній корі, а може проявитися у вигляді сотні дрібних землетрусів, – розповів науковець.

Він додав, що кожен з цієї сотні землетрусів може бути абсолютно безпечним, а може бути й таким, що «дістанеться і до Москви».

- Може виникнути один потужний землетрус, який виділить велетенську кількість енергії, яка потрясе всю територію України. І не лише нас, а й Москву та Санкт-Петербург, як це вже було в 1977-му, 1986-му та в 1990-х роках.

 

Саме тоді відбувалися надпотужні землетруси в зоні Вранча. Вони відчувалися по всій території України й навіть у Москві та Петербурзі, які розташовані набагато далі, – нагадав Кендзера.

Такі землетруси впливають на всю територію України. Але в одних регіонах цей вплив відчуватиметься сильніше, а в інших – слабше.

Джерело: ТСН 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень