В закинутій хаті на Рівненщині знайшли унікальні дереворити Ніла Хасевича (ФОТО/ВІДЕО)

Історична знахідка

Фото - Суспільне Рівне
Фото - Суспільне Рівне

На РІвненщині в закинутій сільській хаті знайшли оригінали гравюр члена ОУН-УПА, відомого художника Ніла Хасевича. Про це повідомляє Рівне Суспільне.

Ніл Хасевич – член ОУН-УПА, заснував цілу пілпільну школу художників-графіків. Він сам з Рівненщини - народився в селі Дюксин. Ще у дитинстві тратив ногу, але це не завадило йому докластись до народного спротиву власною працею. 

Ніл Хасевич керував друкарнею повстанців, готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА, оформляв листівки, малював карикатури, за що його і розшукували спочатку гестапівці, а згодом енкавеесівці. Історики підрахували, що загалом, у криївках він провів дев'ять років. 

Історик Микола Бендюк називає більше 50 дереворитів авторства Ніла Хасевича випадковою знахідкою.

Він купив хату в селі Розваж і прибирав там горище разом з товаришем Олександром Гребенюком.

- Саша заліз наверх і кличе мене: йди, подивися. Я вилажу, дивлюся — там в кутку він з-під полови дістав віхоть соломи, а в ньому була така невелика сумочка, де лежала ціла пачка оригінальних гравюр, які датуються 1949 роком, — пригадав Микола Бендюк.

Фото - Суспільне Рівне
Фото - Суспільне Рівне

За даними історика, власником будинку був упівець Степан Домащук.

Повстанець поширював агітки з гравюрами художника «За Українську самостійну соборну державу», але змушений був заховати частину з них.

 


- Останній керівник СБ ОУН Острозького району був арештований і розстріляний НКВС у 1950 році і на той час вже було небезпечно розповсюджувати ці агітки. Тож Домащук заховав їх під стріхою, — пояснив Микола Бендюк.

Фото - Суспільне Рівне
Фото - Суспільне Рівне

Степан Домащук помер у з 1990-их, відтоді будинок кілька разів змінював власника, але дереворити увесь цей час лежали на горищі. 

- Стовідсотково гарантую, що їх робили з оригінального кліше Хасевича. Настільки тонка робота, що я, поки не потримав ці гравюри, не розумів, наскільки сильним гравером був Ніл Хасевич. Коли розглядаєш, то бачиш найтонші рисочки, які він робив, — запевнив історик і мистецтвознавець.

Як розповів Микола Бендюк, дереворити зараз на реставрації. Потім їх планують роздати в державні музеї. 

Фото - Суспільне Рівне
Фото - Суспільне Рівне

Джерело: Суспільне Рівне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень