В Україні відновлять безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність

Хто з українців може претендувати на такі ділянки, не чекаючи закінчення війни 

В Україні хочуть повернути можливість безоплатного отримання земельної ділянки у приватну власність. Про це йдеться у проєкті Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України» № 8366−1, який у верховній Раді розглядатимуть у липні.

Серед тих, хто зможе претендувати на землю — учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени сімей загиблих.

У «Перехідних положеннях» Земельного кодексу України пропонують відновити право на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність зокрема для громадян України, які відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визнаються учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них, та відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.

Після голосування у липні стане зрозуміло, чи зможуть ці категорії отримати землю ще до завершення війни, чи їм доведеться теж очікувати завершення воєнного стану, як іншим українцям.

Які ділянки можна отримати

Ділянки виділяються, лише якщо особа раніше не скористалася правом на приватизацію землі відповідного цільового призначення. Існує і можливість отримати у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності.

Статтею 121 Земельного кодексу України передбачені такі розміри цих ділянок:

  • для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
  • для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Зазначені норми площ для безоплатної приватизації - це максимальна кількість землі, що може бути виділена по кожному цільовому призначенню, а в реальності ці цифри можуть бути трохи меншими.

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень