В Україні на час війни змінили правила нарахування відпускних

Попередні умови вважають менш прийнятними для працівників

Зміни до процедури нарахування і виплати відпускних ухвалили у липні 2022 року.

Тепер відпускні мають віддати працівнику обов’язково та у повному розмірі перед початком відпустки, повідомляє Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Зміни до процедури виплати відпускних обумовлені Законом України № 2136-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», який був ухвалений 1 липня 2022 року.

Разом з тим, трудовим або колективним договором можуть бути передбачені інші умови виплати заробітної плати на період відпустки. Проте колективні та трудові договори не можуть погіршувати умови праці, які встановленні чинним законодавством.

Як правило, умови, у т.ч. договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважаються гіршими у порівнянні з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

 

З метою уникнення конфліктів і спорів вважаємо недоцільним при укладенні договорів вносити до них положення, що не відповідатимуть нормам ст. 115 КЗпП, - йдеться у повідомленні Держпраці.

Тож заробітна плата на період відпустки все ж повинна надійти працівникові до початку його відпустки та в повному обсязі. Відпустка розпочинається відразу після опівночі останнього робочого дня перед офіційною датою відпустки, зазначеною в наказі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень