Психолог розповіла, чи нормально думати про відпочинок під час війни

Хто зна, скільки витривалості людині потрібно, щоб витримати цей архістресовий період

Фото - Reuters
Фото - Reuters

Війна втомлює. Втомлює і тих, хто на нулі, і тих, хто у відносній безпеці, в країні чи закордоном.

Про те, чи законно відчувати втому під час війни та як з нею бути, розповіла психотерапевтка Оксана Єфремова.

Ми не маємо права втомлюватись. Як ти можеш втомитися, хлопці й дівчата на «нулі» гинуть, а ти що? Як ти можеш втомитися, якщо війна ще не завершена, і перемогу ще треба вигризати з кров'ю?

Але ми все ж втомлюємось. А потім ще додатково втомлюємось - від того, що постійно забороняємо собі відчувати втому.

Ми знецінюємо свої відчуття. Боїмося визнати, що втомились. Думаємо, що якща дозволимо собі втому, - розвалимось так, що більше не зможемо зібратись докупи. Боїмося осуду - зі сторони, і свого власного.

Психологиня наводить просту алегорію:

- Якщо машина не має бензину - вона перетворюється на купу металу, що більше не може виконувати свої завдання. Від того, що ви будете повторювати «в мене не закінчується бензин, мені здалося, зараз не час заправлятися, треба потерпіти до завтра, немає коли спинятися, треба їхати далі» - машина не поїде далі без бензину.

 

Нам усім треба час від часу дозаправлення. Заїхати на АЗС дорогою чи мати маленьку каністру з паливом в багажнику. Нам треба планувати маршрут так, щоб було на чому доїхати. Бо ігноруючи проблему - не розв'яжеш задачу.

І з втомою так само. Нам треба завжди, де б ми не були, шукати дозаправлення. Відпочинок під час війни - необхідність, а не забаганки.

Звісно, ми всі маємо пам'ятати маршрут і мету - дійти до перемоги. І маємо робити все від нас залежне, щоб рухатись у той бік. Але без дозаправлення довго не проїдеш. А нам потрібно їхати далі, до перемоги. Навіть, якщо вам здається, що ви не маєте права на втому.

То що ж робити?

Знаходити час на відпочинок щодня, регулярно. Хай це буде 5 хвилин кави в тиші. Чи легенька фізична активність. Полежати з закритими очима. Повільний видих. Дзвінок другу. Улюблена пісня. Круасан з шоколадом, якщо він є і радує. Почитати щось не про війну. Помилуватися квітами. Щось коротке, просте й доступне зараз.

Знаходити можливість якісно відпочити хоча б кілька днів. Змінити, за можливості, місце на інше, і бажано безпечніше. Нам усім потрібно іноді дивитись збоку, видихати і перезавантажуватись.

Звісно, коли ми говоримо про відпустку під час війни, ми можемо зустріти дві протилежні історії:

  • Хтось не може собі дозволити жодного перепочинку до перемоги - не може фінансово чи морально. І вигоряє, втрачає свою ефективність, силу і здоров'я.
  • А хтось відпочиває на всю котушку, так, ніби і немає ніякої біди, ніби нічого і не сталося, і «постить фоточки» з моря, ігноруючи будь-кого.

Спільне для обох “крайнощів” одне: попри війну, нам усім необхідно відпочивати та набиратися сил для довгого марафону. 

Якщо ви втомились, поставили на паузу все і відпочивали, а відчуття втоми не зменшилось - зверніться за консультацією до психотерапевта або лікаря. Можливо, вам потрібно щось більш вагоме, ніж просто відпочинок.

Джерело: BBC News Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень