В Україні хочуть скасувати норму, через яку тисячі ВПО можуть залишитися без виплат

Омбудсман Дмитро Лабунець вже звернувся до уряду

Норму щодо перевірки фактичного місця проживання ВПО можуть скасувати. На думку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, це позбавляє людину виплат, а оскаржити результати перевірки людина не може через відсутність механізму.

З цього приводу омбудсмен звернувся вже до прем’єра Дмитра Шмигаля та Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук з проханням скасувати норму, відповідно до якої внутрішньо переміщена особа втрачає виплати, якщо під час проведення перевірки не перебувала за адресою проживання та протягом 10 днів після перевірки не прибула до органу соціального захисту населення. 

Оскаржити це рішення ВПО не зможе, як і повернути невиплачену допомогу через неврегульованість самої процедури. Крім того, у постанові не передбачено, що ВПО потрібно попереджати про перевірку. Оскільки людина в робочий час переважно знаходиться поза домом, перевірка покаже, що ВПО відсутня за місцем проживання.  

 

Наголошую, що запровадження перевірок місця перебування ВПО в умовах воєнного стану є невиправданим, а люди, які гостро потребують грошової допомоги можуть її безпідставно позбутися. На додаток, протиправність механізму проведення перевірок місця проживання ВПО вже було встановлено судом, - пише Лубінець. 

Наразі урядового рішення ще немає. У разі його ухвалення тисячі людей зможуть зберегти виплати, яких гостро потребують.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень