В Україні хочуть демобілізувати ще одну категорію військовослужбовців: про кого йдеться?

Відомі нові підстави для звільнення

На сьогодні в Україні у військових є чотири типи підстав для звільнення з військової служби:

  • за станом здоров’я,
  • за настанням граничного віку для служби,
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.
  • за сімейними обставинами.

Найбільше підстав для звільнення ― за сімейними обставинами.

 

Тому депутати законопроєктом № 10093 пропонують демобілізувати батьків, які утримують усиновлену дитину, а також опікунів чи батьків-вихователів. 

В пояснювальній записці депутати наголошують, що чоловіки, які належать до цих категорій, мають право на відстрочку від мобілізації, але права на звільнення з військової служби вони не мають.

При цьому на початку повномасштабної війни вийшло так, що багато чоловіків, які належать до цих категорій, було мобілізовано та призвано на військову службу.

Тоді в ТЦК чи то навмисне, чи просто через неуважність, їх ніхто не попередив, що вони мають право на відстрочку від військової служби до повноліття прийомної дитини, і що можуть служити лише за власним бажанням.

- Таким чином, було масово порушено право вищезгаданої категорії громадян нести військову службу за власним бажанням і лише за місцем проживання, оскільки за результатами цього порушення державою не надано право таким батькам, які мають на утриманні дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, права звільнятися з лав ЗСУ під час дії воєнного стану, ― йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Тому депутати пропонують внести доповнення до закону «Про військовий обов'язок» щодо розширення списку підстав для звільнення з ЗСУ.

Зокрема цей список пропонують доповнити такими підставами:

- утримання військовослужбовцем дитини, яка була ним усиновлена і на момент усиновлення була дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років;

 

- утримання військовослужбовцем, який є опікуном, піклувальником, прийомним батьком, батьком-вихователем, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років;

Таким чином, військовим необхідно буде довести, що у них на утриманні є дитина, яка була усиновлена. Або, що вони утримують дитину, і є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або батьком-вихователем. На момент усиновлення вона має бути:

  • дитиною-сиротою;
  • дитиною, позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень