Військовий облік з 16-ти років: що чекає на підлітків та до чого готуватися батькам?

Детальніше про новий порядок обліку призовників

Кабінет Міністрів України прийняв постанову №1487 про новий порядок обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Тому військовий облік для призовників починається із 16 років. Це означає, що 17-річні юнаки, які не стоять на обліку, можуть бути оштрафовані та невиїзні з країни.

Зміни внесено для ТЦК та СП, щоб вони могли прогнозувати кількість потенційних призовників в майбутньому. Однак варто відзначити, що призов в армію допускається тільки з 18 років.

Що загрожує, якщо не стати на військовий облік до 17 років?

В Міністерстві пояснили, що з 17-річного віку, якщо підліток не став на облік ні в Україні, ні за кордоном, передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Покаранням можуть бути штрафи у розмірі 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн).

 

Повторне порушення протягом року тягне за собою штраф у 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

 

Також можливе покарання у вигляді виправних робіт терміном до одного року.

Отже, якщо підлітку має виконатися 17 років у 2023 році, то він повинен стати на військовий облік, щоб його випустили за кордон або не виписали штраф за адміністративне порушення.

Де можна стати на військовий облік:

  • За зареєстрованим місцем проживання;
  • За місцем роботи чи навчання;
  • У разі виїзду за межі країни від трьох місяців – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень