«В нас починають закінчуватися солдати», - навіщо Україні «призов по-новому» і чого очікувати

Захищати країну мають всі

Правила мобілізації в Україні готуються суттєво змінити. Зокрема, в законодавстві мають закрити лазівки, які раніше дозволяли «відкосити» від армії тридцятирічним «студентам», а також спростити можливість працівникам військкоматів вручати повістки військовозобов’язаним.

Тривалий час у суспільстві точиться дискусія щодо демобілізації військових, які вже тривалий час перебувають на фронті. У парламенті навіть було зареєстровано законопроєкт, яким пропонувалося дозволити військовим йти на дембель після 18 місяців служби.

Проте до сесійної зали він так і не потрапив.

За словами членкині комітету з питань національної безпеки та оборони Мар’яни Безуглої, проти цього виступають військові.

- Думаємо над рішенням, але військове керівництво поки проти. Тож, можливо, доведеться прийняти політичне і встановити через закон.

 

Ситуація непроста, війна триває.

 

Військові кажуть, що нікого відпускати не можна. Зважуємо варіанти і ризики, - написала депутат в одній з соцмереж.

В парламенті обговорюється ідея демобілізації військових протягом 18 чи 36 місяців безперервної служби, проте остаточного рішення з цього приводу немає. 

Так само як про демобілізацію, вже не перший місяць мова йде й про посилення мобілізаційних заходів. Ще влітку в інтерв’ю УНІАН волонтерка Любов Шипович зазначала, що військові нарівні з дронами, яких завжди не вистачає, потребують поповнення. 

- Ми воюємо людьми. В нас починають закінчуватися солдати, - розповіла вона, посилаючись на командирів підрозділів.

На початку листопада посилення мобілізації анонсував вже Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

- Мій п’ятий і останній пріоритет — нарощувати наші резерви.

 

Росія не змогла використати свою величезну перевагу в живій силі, тому що Володимир Путін стурбований тим, що загальна мобілізація може спровокувати політичну кризу, і тому, що Росія не може навчити та спорядити достатньо людей, — зазначив Залужний, наголосивши на необхідності якісної підготовки новобранців.

Тож парламентарі жваво взялися за законодавче обмеження можливостей для відстрочки від мобілізації.

Інвалідність родичів і друга вища освіта – не прикриття

Планують зменшити кількість громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи, або яка потребує постійного догляду. Зокрема, таку відстрочку планують давати лише членам сім’ї першого ступеня споріднення (батьки та батьки чоловіка (дружини), діти, діти чоловіка (дружини), у тому числі усиновлені). 

Адже оформлення доглядів за особами інвалідністю чи тими, хто потребує догляду, було однією з популярних схем законного отримання відстрочки від мобілізації.

 

За неофіційною інформацією, це був чи не найдешевший спосіб «відкосити». Оформлення такого «догляду» коштувало до 2 тисяч доларів. В разі ухвалення змін, звісно, що цю лазівку буде перекрито.

Пропонується також розширити перелік осіб, які беруться на військовий облік. Наприклад, йдеться про осіб, засуджених за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання. В разі, якщо законопроєкт підтримає Верховна Рада, засуджених осіб зможуть мобілізувати навіть без помилування (наразі на фронт можуть відправити лише тих військовозобов’язаних, які утримуються під вартою, для цього потрібна їхня згода та рішення суду). 

Студенти 30+

Після різкого збільшення кількості студентів-військовозобов’язаних у віці 30+, депутати взялися і за них. 

Наразі, законодавство не обмежує право на отримання другої/третьої вищої освіти. Ба більше, з початком воєнного стану вступати у виші стало простіше.

Зважаючи, що право на здобуття освіти беззаперечне і гарантоване Конституцією, позбавляти можливості погризти граніт науки нікого не будуть. А от відстрочку від мобілізації, яка, немов магніт, притягувала на контракт багатьох немолодих студентів-військовозобов’язаних, заберуть. 

Поки не зрозуміло, стосуватиметься це всіх нових студентів, чи лише тих, хто вступатиме після того, як зміни будуть ухвалені парламентом та підписані президентом України. Адже одним з варіантів пропонується скасувати відстрочку на здобуття другої/третьої вищої освіти через рік після набуття чинності відповідними змінами до законодавства. 

Підсилення для військкоматів

Ще серед новацій документа - уточнення порядку прибуття військовозобов’язаних і резервістів до ТЦК та СП (військкоматів) під час мобілізації. Передбачається, що це відбуватиметься на підставі спільного розпорядження керівника місцевої державної адміністрації (військової, військово-цивільної) та керівника ТЦК та СП або розпорядження керівника ТЦК та СП. 

Видавання подібних документів практикується і зараз.

Зокрема, ще в червні на Івано-Франківщині начальник обласного ТЦК та СП видав наказ, яким зобов’язав усіх військовозобов’язаних чоловіків з’явитися у десятиденний термін. Аналогічну практику взяли на озброєння й у столиці.

Керівник військкомату Оболонського району опублікував наказ, яким зобов’язав усіх військовозобов’язаних прибути протягом 10 днів після опублікування документа… 

Проте наразі такі накази не мають юридичної сили.

 

Навіть адміністративна відповідальність за неявку до військкомату настає лише в разі, якщо сталося це після отримання повістки під особистий підпис. 

Крім того, планується зобов’язати військовозобов’язаних завжди носити військово-облікові документи при собі та показувати на вимогу уповноважених представників військкоматів. Адже наразі представники ТЦК та СП самостійно не мають права перевіряти документи, а мають для цього залучати поліцейських. 

Також планують уточнити обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо мобілізації. За задумкою, вони мають здійснювати та забезпечувати оповіщення та прибуття громадян до ТЦК та СП.

Джерело: unian

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень