Українці скаржаться на низькі зарплати у Польщі і вже знайшли альтернативу

З більшою зарплатнею за ту ж саму роботу

Завжди вважалося, що Польща є привабливою для українців, бо тут можна працевлаштуватися без знань мови та без вузькопрофільних спеціальностей.

Та з кожним роком з’являється дедалі більше скарг, що зарплати у Польщі стали нижчими, умови інколи не співпадають з обіцяними.

 

А недобросовісні компанії-посередники, які працевлаштовують людей можуть взяти гроші й кинути шукача роботи на призволяще.

Тож чимало українців почали обирати для проживання та працевлаштування Литву.

Ця країна пропонує кращі умови, а за трудовими договорами у Литві працює 25 600 громадян України.

Це майже 61% від кількості зареєстрованих у країні біженців (станом на березень 42 тис.).

Найбільше вакансій на підприємствах, де досвід роботи не є обов'язковим та не потрібне знання литовської мови. Вони подібні до некваліфікованої праці, яку пропонують і  у Польщі.

Скільки платять у Литві?

 

Мінімальна зарплата в Литві вища за польську – це 840 євро брутто (34 тис. грн). 

 

У Польщі мінімальна зарплата з липня 2023 року становитиме 796 євро брутто (32,1 тис. грн).  

 

Середня зарплата у Литві у 2022 році становила 1666 євро брутто (67,3 тис. грн).  Для порівняння у Польщі – 1225 євро брутто (49,5 тис. грн).

  • Наприклад, кухар у Литві може заробляти від 40 до 60 тисяч гривень на місяць, а його помічник приблизно 34 тисячі. Люди, які займаються висадкою дерев, можуть заробляти 68 тисяч гривень.
  • Працівник на виробництві дротів та кабелів на заводах переважно для підприємств автомобільної отримує від 750 євро нетто (30,2 тис. грн).  З урахуванням премій та бонусів, у середньому зарплата може сягати 1000 – 1300 євро нетто (40,3-52,5 тис. грн)

Литовські роботодавці заохочують українців до роботи різними бонусами. Наприклад, преміями, безплатним харчуванням (одно- чи дворазове). Литва також є однією з небагатьох країн ЄС, яка надає житло для працівників безплатно. Це дозволяє українцям значно заощадити на витратах, – розповідає Марцін Колодзейчик, директор міжнародної рекрутації міграційної платформи EWL.

Наразі в Литві дуже багато українців, і згідно з опитуваннями, 34% з усіх біженців планують залишатися жити й працювати у цій країні. Також, немає ніяких проблем, якщо до цього ви жили в іншій європейській державі. Литва надасть таким особам тимчасовий захист та всі пільги, які разом з ним передбачаються.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень