Україна завершує опалювальний сезон. Чи вдасться реально зекономити?

Подачу теплоносія припиняють практично на місяць раніше, ніж у попередні роки

Напередодні опалювальний сезон через потепління завершили у Дніпрі. Цього тижня опалення перестануть подавати й до окремих міст Дніпровської області. Розглядають такі наміри в південних регіонах, де температура повітря дозволяє не подавати опалення принаймні у денні години.

У попередні роки опалення в Україні подавали в середньому до 15 квітня. Цього ж року через сприятливу погоду в окремих містах опалювати багатоповерхівки перестануть майже на 4 тижні раніше.

Водночас у Житомирі вдалося цього року зекономити близько 15% енергоресурсів, тому тут очільник міста зупиняти опалювальний сезон раніше визначеного терміну не планує.

Експерти пояснюють, що навіть у квітні буває доволі суттєве похолодання. І якщо вже зараз спустити воду з систем опалення, то запускати теплоносій знову - доволі тривалий процес. Якщо ж зараз знизити температуру у мережі до мінімуму, але при цьому не спускати воду з мережі, то відновити подачу тепла можна за буквально за добу. Втім, пережити похолодання у квітні куди легше, ніж холоднечу на початку опалювального сезону, адже вдень температури переважно плюсові.

При цьому традиційно після відключення опалення – зростає навантаження на енергосистему, адже люди починають вмикати потужні електроприлади для підігріву води, як от бойлери, або використовують опалювальні прилади.

Чи здатна витримати українська енергомережа нове навантаження після масованих ракетних обстрілів міст?

Більшість фахівців притримують думки, що зможе. Адже світловий день став більшим, а сонце яскравішим, що сприяє збільшенню генерації сонячної енергії. Крім того, через паводки на річках зростає й генерація на ГЕС. Тому так званий «запас міцності» енергомережа має.

Населення у зв’язку з дочасним завершенням опалювального сезону матиме можливість суттєво зекономити, та розрахуватися за спожите тепло взимку.

Зауважимо, що ситуація в країні не однорідна. Якщо у південних областях більшість схильні до відключення опалення, то у північних і західних областях поки тепловики тільки знижують температуру теплоносія.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень