Українці збентежені – розмір субсидій зменшився. Мінсоцполітики пояснили причини

Близько 5 мільярдів гривень витрачає бюджет України на виплату субсидій щомісяця

Розмір виплачених субсидій в Україні зменшився. Так, у лютому сім'ї отримали на близько 750 гривень менше, ніж у січні. Середній розмір лютневих субсидій склав 1483 гривні.  

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що зменшення пов'язане зі зниженням цін на природний газ для населення в лютому до рівня 6,99 грн/куб, хоча ще у січні при розрахунку субсидій була закладена вартість газу близько 9 грн/куб.

Наразі субсидіями в Україні користується близько 3 мільйонів домогосподарств, і середній розмір допомоги для оплати комірного становив:

  • у грудні 2020 року - 1731 гривня;
  • у січні 2021 року - 2231 гривня;
  • у лютому 2021 року - 1483 гривні.

Загальна сума нарахованих пільг і субсидій за лютий становила 5,3 млрд гривень, а ще у січні зважаючи на вартість газу у 9 грн/куб з бюджету було виділено 7,8 млрд/грн.

Частину рахунку за комунальні послуги субсидіант оплачує сам. Це т.зв. обов'язковий платіж, він визначається окремо для кожної родини (за формулою). Принцип простий – чим нижчі доходи домогосподарства, тим менший відсоток обов'язкової плати. Обов'язкова частина платежу залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу, уточнює «Сьогодні».

Сама субсидія призначається в розмірі різниці між вартістю послуг ЖКГ (в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів) і розміром обов'язкової частки платежу.

Загалом у державному бюджеті на 2021 рік видатки на виплату житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних і передбачені у сумі 36,6 млрд гривень, що на 1,5% менше, ніж у 2020 році.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень