У Верховній Раді хочуть захистити бджіл від отруйних пестицидів

Нардеп Дмитро Соломчук просить колег підтримати законопроєкт

Маркувати пестициди задля захисту бджіл пропонує народний депутат і офіційний представник президента на Рівненщині Дмитро Соломчук.

Політик зареєстрував законопроєкт про зміни до закону «Про пестициди та агрохімікати» щодо вдосконалення вимог маркування.

Своїх колег він просить підтримати цей проєкт закону.

Незабаром розпочнуться весняно-посівні роботи та обробіток пестицидами полів.  З усіх регіонів України, як завжди, посиплються повідомлення про отруєння бджіл.

 

Через неякісні пестициди та агрохімікати, недотримання правил використання і обмежень, кожного року гине близько 40-45 тис. бджолиних родин. Фінансові втрати пасічників колосальні, адже одна сім'я бджіл – це мінімум 2000 грн і тонни недоотриманого меду (а ми по меду найкращі у світі!), - пояснює Дмитро Соломчук.

За його словами, сьогодні вже діє електронна реєстрація бджолосімей, попереднє повідомлення про обробіток тощо, але це не розв'язує проблему.

Налагодити спільну мову між фермерами та бджолярами може лише вдосконалення законодавства України.

Відповідно, норми ЗУ «Про пестициди та агрохімікати» потребують перегляду та вдосконалення згідно із законодавством ЄС: встановлення чітких вимог до маркування (нанесення інформації на етикетку) кожної одиниці пестицидів і агрохімікатів з обов’язковим зазначенням щодо їх впливу на нецільові об’єкти, у т.ч. на бджіл.

Простими словами - є пестициди, що можна використовувати тільки в нічний час (з періодом розкладу орієнтовно 4 год), і на пакуванні таких має бути знак у вигляді перекресленої бджілки (тобто безпечно для бджіл).

 

А є хімікати, що можна використовувати й під час льоту бджіл та це має бути зазначено також відповідним знаком на етикетці, - розповідає нардеп.

Тож саме маркування продукції, спираючись на досвід Євросоюзу, дозволить не лише значно підвищити рівень обізнаності фермерів, а й органів, що контролюють використання пестицидів та агрохімікатів. 

Маркування убезпечить від ризиків негативного впливу пестицидів на бджіл (в т.ч. на людей), спростить притягування до відповідальності недоброчесних аграріїв.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень