На Рівненщині візьмуться за створення віртуального музею бортництва

Це спільний проєкт з Київською та Житомирською областями

Рівненська, Житомирська та Київська області працюватимуть над спільним проєктом із популяризації бджільництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини України.

Куратор проєкту директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко презентувала у Рівненській ОДА проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі».

Головним чином проєкт за підтримки Українського культурного фонду має синтезувати інформацію, пов’язану з бортництвом та візуалізувати у 3D форматі.

Такий проєкт підкреслює одну зі стародавніх традицій українського народу. Тож цей важливий спадок ми зобов’язані дослідити, зберегти та популяризувати. Найбільші осередки бджільництва є на Рівненщині, Житомирщині та частково на Київщині. Тому головна задача проєкту — проявити бортництво в сучасний спосіб, - розповідає Влада Литовченко.

Створення віртуального музею втілять у реальність за допомогою сайту з різними філіями, формами та рубриками. Він буде містити інформацію щодо стародавньої української традиції.

Варто зазначити, що в рамках проєкту передбачається також співпраця із державною архівною службою України. Так, через галузеві архіви вивчатимуть матеріали про бортництво: як воно розвивалося у різні роки, на яких територіях, яким є бортницький мед та як його раніше збирали.

Переконаний, що Рівненщина долучилася до дійсно потужного українського проєкту. А по завершенню ми презентуємо вже повністю інноваційний продукт. Бортництво — це традиція, якій більше тисячі років. Тому створення віртуального простору допоможе популяризувати та зберегти цю традицію, - розповів заступник голови ОДА Сергій Гемберг.

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень