У свердловині вода, як із септика: нова загроза для рівнян?

Кажуть каналізування приватного сектора врятує рівнян

Фото ілюстративне

На сесії міської ради депутати проголосували за зміни до спеціальної програми, яка мала б врятувати Устю та Басівкутське озеро, а ще каналізувати прилеглі до водойм вулиці. Тож це голосування  фактично дало старт тривалому процесу порятунку водойм, а також рівнян, які проживають біля озера. Про це неодноразово говорили депутати міської ради Микола Бляшин та Олександр Довжаниця.

Микола Бляшин (у білій сорочці) та Олександр Довжаниця ( у синій сорочці). Депутати збирали прес-конференцію, аби пояснити суть проблем, які виникають через відсутність каналізації на Басовому куті та у Новому дворі.

Зокрема, Микола Бляшин неодноразово зауважував:

Каналізація Басового Кута – це екологія і здоров’я мешканців цілого мікрорайону. Це не якесь благо чи бонус, це нормальна потреба для цивілізованого світу.

Експерти акцентують увагу на тому, що озеро Басів Кут забруднюють саме стоки із септиків. Окрім того септики забруднюють підземні води. У багатьох людей є криниці, а у Новому Дворі наприклад багато свердловин. Вода у них брудна.

Дослідження води із такої свердловини проводив експерт з водопостачання та каналізації Борис Шевчук:

Я якось досліджував якість води із свердловини у районі., відомому нам як Царське село. Свердловина на глибині 25 метрів. Люди, які мають центральне водопостачання все одно економлять і ще й думають, що  з свердловини буде чистіша вода. Так от дослідження показали, що та вода забруднена нітратами та нітритами. І найголовніше, що забруднення свіжі, тобто у воду постійно потрапляють стоки. У тебе свердловина на глибині 25 метрів, а у сусіда септик на глибині 4-5 метрів. Відходи з септика просто потрапляють у підземні води. 

Микола Бляшин та Олекандр Довжаниця одноголосно зауважили, що нині в Рівному чистими можуть бути лише свердловини глибиною у сто метрів.

І депутати, і експерти зауважують, що це проблема серйозна, адже люди фактично п’ють воду із септиків.

В результаті рівняни частіше хворіють на онкологічні захворювання, резюмували експерти.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень