У Рівному вперше заговорили про течії українського повстанського руху (ФОТО)

Про УПА та її «підвиди»

У 2015-му році після низки невдалих спроб Верховна Рада визнала бійців УПА борцями за незалежність України

У Рівному вже почали відзначати 75-річчя утворення Української повстанської армії.

Сьогодні в обласному краєзнавчому музеї пройшов круглий стіл за участю істориків Рівненщини та України, де вони спілкувалися про різні течії українського повстанського руху. Зазначається, що таке у Рівному проводять вперше, адже раніше про повстанську армію згадували здебільшого в контексті армії Шухевича. 

Далі говорить завідувач інституту дослідів Волині краєзнавчого музею Віктор Марчук:

Зібралися фахівці, які висвітлять цікаві моменти. До прикладу, про течії українського повстанського руху, адже переважно говориться про армію, якою керував Роман Шухевич під керівництвом Бандери, а ми згадаємо й мельниківців, і бульбівців, які у той час теж діяли на території Волині. Також поговоримо про народи, які входили до складу УПА.

Так, історик додає, що серед українських повстанців воювали й узбеки, кавказці та навіть росіяни. Крім цього, присутні історики розповідали про міфи щодо утворення УПА, зокрема про те, що не існувало первісної армії під проводом Бульби Боровця.

Натомість спочатку було кілька повстанських утворень на Волині, які потім об’єдналися. Також в ході виступів історики зазначили, що історію українських повстанців зараз багато вчать за радянською моделлю, тобто з наголосом на повалення руху.

Крім того, в актовому залі музею з нагоди визначної дати триває виставка документів воїнів УПА, які надав державний архів. Нагадаємо, що офіційна дата утворення УПА – 14 жовтня 1942-го року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень