«Велика операція – на маленькому серці»: як рівненські лікарі врятували дитя вагою 800 грамів

На операцію наважились у Рівному, а провели - у столиці

На базі Рівненської обласної дитячої лікарні провели оперативне втручання на серці глибоко недоношеній дитині.

Фахівці Інституту серця МОЗ України - лікарі-кардіохірурги Василь Карпенко, Володимир Вашкеба та лікар-анестезіолог Ірина Гамалай -

успішно виконали закриття відкритої артеріальної протоки дитині віком три тижні, вага при народженні якої становила всього 780 грамів.

Участь в операції брали лікар-анестезіолог Оксана Марчевська та завідувач відділення АІТ новонароджених КЗ «РОДЛ» Михайло Кулик.

Успішна співпраця з Інститутом серця розпочалася декілька місяців тому. Протягом місяця ми виходжували хлопчика, який народився на 27-му тижні вагітності вагою 870 г з двома вадами серця – коарктацією аорти, гіпоплазією дуги аорти і з баталовою протокою. Потім прийняли рішення оперувати дитину.

 

Ми доставили дитину в Інститут серця. Вже через 2,5 години після того, як дитина поступила в клініку, вона була успішно прооперована бригадою лікарів на чолі з кардіохірургом Василем Карпенком та анестезіологом Іриною Галамай.

 

Подібну операцію зробили вперше. Через декілька днів ми забрали дитину до нашої лікарні й виходжували її уже тут, – розповів журналістам «Медичного вісника» лікар Михайло Кулик.

 Як зазначають лікарі, ще донедавна таких малих дітей не оперували.

Нині ж дитину вагою до 1 кг спокійно оперують. До того ж, такі діти потім виростають здоровими, кажуть лікарі.

Зараз малюк перебуває в нормальному стані, важить понад 4 кг, його показники здоров’я в нормі, а прогноз лікарі оцінюють як позитивний.

Ще два місяці дитина буде перебувати під спостереженням фахівців відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених.

Наші новини у Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень