Куди діти 70 дітей-бандуристів у Рівному поки не знає ніхто

Рішення шукають усі

У Рівному хочуть закрити школу кобзарства.

Повідомлення із таким змістом від стурбованих батьків отримала редакція Радіо Трек.

Йдеться про класи художньо-естетичного напрямку "Кобзарство", що з 2006 року діє у обласній школі-інтернаті. Зараз там навчається понад 70 дітей.

Більшість може і не знати, але унікальність полягає у тому, що зранку діти вивчають загальноосвітні предмети, а після уроків займаються навчанням на бандурі. Переважно, індивідуально. Тобто, це і загальноосвітня, і музична школа водночас. Тут же діти мають можливість проживати.

 

Це - унікальна можливість, зокрема, для дітей із районів, які не мають змоги відвідувати музшколи після навчання у загальноосвітній, як це можуть поєднувати діти у містах. А у обласному ліцеї близько 40% учнів з району. Чому ж ми жодного разу не бачили виступи цих школярів на загальноміських заходах? Відповідь знайдете далі.

Відомо, що аби потрапити в обласний ліцей, діти мають пройти відбір, склавши іспити.

А класи «Кобзарства» часто використовують як легший шлях потрапляння у цей навчальний заклад – підозрює засновник класів художньо-естетичного виховання Володимир Горбатюк.

- От вони через ці кобзарські класи… вони приходять сюди, щоби так-сяк повчитися, до 7-го класу довчитися, а у 8-й клас уже перейти у ці ліцейські класи. У нас виходить, що ми готуємо-готуємо, тільки діти вже навчилися (у нас же ще капела є зразкова хлопчача) тільки навчилися, тільки почали нормально …от трісь – все. І вони вже у ліцейських класах.

Хлопчача капела бандуристів «Нащадки»

Тут додалася ще й освітня реформа. З її впровадженням класи бандуристів, ніби то, ніяк не поєднуються з науковим напрямком школи-інтернату.

Одним із варіантів для збереження закладу саме у такому форматі є створення спеціалізованої мистецької школи на базі Олександрійського інтернату, однак не всі батьки із цим погоджуються, говорить Володимир Горбатюк:

- Міські не хочуть. Міські прийшли в ліцей для того, щоб вчитися у ліцеях, а не в кобзарських класах. Для них кобзарство – це ну як зачіпка. Це як, типу, гурток, ну ніби хобі. Це не є, як для нас – мета.

Ще один варіант пропонували у міському управлінні освіти – класи з кобзарства організувати у ПДМі.

Готові навіть вивчити механізм прийняття у міські школи дітей з районів, яких, як ми зазначали, в обласному ліцеї близько 40%.

Однак, із цим не погоджується засновник «Кобзарства».

Каже, це зовсім не той рівень навчання. Адже у такому разі «Кобзарство» стане гуртком із відвідуванням лише кілька днів на тиждень. І, переважно, ці заняття будуть груповими.

Тим часом, як поєднати два напрямки в одному закладі, зберігши класи художно-естетичного напрямку і, водночас, виконавши новий Закон про освіту – обласна адміністрація запитає у Міністерства освіти.

Відповідний лист із проханням роз’яснити такі можливості в ОДА уже підготували.  

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень