У Костополі на Рівненщині відкрили повстанську криївку (ФОТО)

Вона розмістилася у приміщенні краєзнавчого музею

Повстанську криївку часів Другої світової війни відкрили в приміщенні Костопільського краєзнавчого музею. Вчора, 11 листопада, відбулася її урочиста презентація.

Ініціатором та автором архітектурного об’єкту є директор краєзнавчого музею Анатолій Вакулка, йдеться на сайті kostopilnews.com. Мотивацією для такої праці стало непереборне бажання передати молодому поколінню знання про надзвичайно багату історичну спадщину Костопільського району, який цілком виправдано називають колискою повстанського руху в Україні.

До слова, Анатолій Вакулка є автором друкованої праці про визначного художника-підпільника, одного з головних ідеологів ОУН-УПА Ніла Хасевича.

Презентуючи першим відвідувача музейну криївку, історик-дослідник розповів, що під час моделювання він використовував архівні документи та схеми, що дало можливість повністю відтворити реальні умови конспіративного життя повстанців.

Костопільська музейна криївка має три входи-виходи, два з яких – потаємні. Стіни приміщення побудовані з перекладеного мохом брусу. Серед меблів та побутових предметів – лише речі першої необхідності: дерев’яне двоярусне ліжко, стіл, лавки, гасова лампа, посуд. Серед експонатів - друкарська машинка та макети зброї.

Історик також розповів, що при спорудженні криївок обов’язково дотримувались правил конспірації. Кожну криївку будували ті підпільники, які надалі мали в ній перебувати, а отже, про місце її розташування, окрім них, ніхто не знав. Обираючи місце для криївки, враховували непомітність, недоступність для ворога, можливість для відступу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оля Багній

Оля Багній

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень