У Рівному можуть перенести День міста (ФОТО)

Через нову дату першої писемної згадки

Ліворуч — Ігор Солоненко, один з найактивніших пропагаторів зміни історичної ретроспективи м. Рівне

Історичне товариство Рівного днями заявило про те, що знайшло нову першу писемну згадку про Рівне.

А допоміг їй у цьому Фонд Любомирських Ланцкоронських та Польське Історичне Товариство.

Так, за інформацією Товариства, вперше Ровно згадується 5 травня 1434 у Жалуваній грамоті князя Литовського Свидригайла на маєток Басово своєму слузі Йосипові Чусі.

 

Тож саме цю дату - 5 травня - Історичне товариство міста хоче рекомендувати міській владі затвердити як офіційну дату першої писемної згадки про Рівне.

 

Також на цей день пропонує перенести святкування Дня міста (нині його відзначають у наступну неділю після Дня Незалежності 24 серпня - Авт.).

Про це повідомив Радіо Трек голова Історичного товариства Рівного Ігор Солоненко.

Зокрема, про першу писемну згадку про Рівне Товариство говорило на нещодавній підсумковій відеоконференції, присвяченій завершенню проєкту відновлення давньої історії Рівного.

Документ, про який говорить Історичне товариство - не нововідкритий

Раніше для «Суспільне: Рівне» старша наукова співробітниця відділу давньої історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею Ольга Морозова розповіла, що

Саме згадку про Рівне від 5 травня 1434 року вона вважає істинною першою згадкою.

 

І, що Рівне на 150 років молодше, ніж прийнято вважати.

Медаль, яка була випущена у 1983 р.

Але ця дата, за її словами, не нововідкрита.

Вперше документ, про який говорить Історичне товариство, був надрукований у 1887-му році в книзі «Архів князів Любартовичів Сангушків» у Славуті на нинішній Хмельниччині.

 

Це було велике п’ятитомне видання документів з дуже різних царин діяльності, які підтверджували різноманітні права Сангушків.

У цьому документі бачимо дату - 5 травня 1429, а не 1434 року. Втім, у книзі «Архів князів Любартовичів Сангушків» є примітка, де пояснено, що це - помилка. Бо насправді цей документ 1434 року. Так пояснила Радіо Трек Ольга Морозова з краєзнавчого музею

Ольга Морозова вважає, що треба підготувати історичну довідку про першу згадку про Рівне 5 травня 1434 року і розпочати роботу щодо зміни нинішньої офіційної дати про першу згадку від 1283 року.

Така згадка повинна бути підтверджена документом про те, що у ній йдеться саме про Рівне – обласний центр на заході України.

 

Таку довідку мають перевірити та підписати науковці, які спеціалізуються на дослідженні періоду 15-го століття.

 

Після цього з нею можна буде звертатися до міської ради про внесення зміни щодо першої писемної згадки, згідно з якою у Рівного день народження буде 5 травня.

Гурій Бухало на цьому фото -- в центрі

Щодо офіційної нинішньої першої згадки про Рівне від 1283 року, яку знайшов рівненський дослідник Гурій Бухало, то Ольга Мороз пояснила

Дата 1283-го року була прив’язана до битви князя Лешка Чорного під Ровно.

 

Однак, навіть на сьогодні польські історики не можуть точно встановити, де ця битва була – чи це на Волині, чи на території Польщі.

 

Тож стверджувати, що у 1283-му говорили саме про Рівне – не можна. 

Чи треба шукати першу згадку і переносити День міста?

Рівненський краєзнавець і журналіст, син вище названого дослідника Гурія Бухала -  Олексій Бухало про заяви історичного Товариства висловився так:

- Я – дипломований історик, але не фахівець з історії того часу, щоб робити якісь висновки про першу згадку про Рівне. Висновок про це мають робити вузькопрофільні фахівці-дослідники того періоду як з України, так і Польщі.

 

Але чи треба шукати ту дату і переносити День міста? А якщо знайдеться ще якийсь інший подібний документ, то тоді знову будемо переносити дату святкування?

 

В історії інших країн нема такої моди на першу писемну згадку про населений пункт. Це було заведено в СРСР.

Олексій Бухало — син Гурія Бухала

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень