У чому різниця між страховим і трудовим стажем?

І який із них треба для призначення пенсії

Термін «страховий стаж» з’явився в Україні відносно нещодавно – його запровадили Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності 1 січня 2004 року. Це той період, коли ви або ваші роботодавці сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України.

До того часу (01.01.2004) стаж називали «трудовим»

Трудовий стаж – це період роботи, який підтверджують записи у трудовій книжці або інші документи. Втім, основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, все-таки є трудова книжка.

Періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу.

З 2004 року придбати страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески. Сплатили – є стаж, не сплатили – значить, стажу немає.

Усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесено до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому за періоди трудової діяльності з 1 січня 2004 року для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника вже є у Реєстрі.

Джерело: Пенсійний кур’єр

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень