Призначення пенсії: кому доведеться надавати додаткові документи

Спірні питання зі стажем важливо вчасно вирішити

Одним із найважливіших факторів при призначенні пенсії є страховий стаж. Від його тривалості залежить не тільки розмір пенсійної виплати, а й загалом право людини на отримання того чи іншого виду пенсії.

Які проблеми можуть виникнути із зарахуванням стажу?

Звертайте увагу на помилки у трудовій книжці

З січня 2004 року страховий стаж зараховується за даними Реєстру застрахованих осіб. До цієї дати, тобто до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», основним документом з обліку стажу вважається трудова книжка. Попри поступовий перехід на електронні документи, трудова у багатьох, як і раніше, у паперовому варіанті.

Часто у записах зустрічаються різні порушення, через що працівники Пенсійного фонду просять надати додаткові документи на підтвердження певного періоду роботи.

Це може бути у таких випадках:

Якщо на титульній сторінці трудової книжки неправильно вказані особисті дані її власника (ім’я, по батькові, прізвище або дата народження) або вони не відповідають паспортним даним. У такому разі необхідно надати документи, що підтверджують зміни. Наприклад, при зміні прізвища. В інших випадках достатньо довідки хоча б з одного місця роботи.

Зміну записів про прізвище, ім’я, по батькові та дату народження, якщо такі мали місце, виконано власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорту, свідоцтва про народження, шлюб чи розірвання шлюбу, про зміну прізвища, імені та по батькові тощо) і з посиланням на номер й дату цих документів. Такі зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рисою закреслюється, наприклад, колишнє прізвище або ім’я, по батькові, дата народження та записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і засвідчуються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

Записи у трудовій книжці зроблено не за встановленим порядком. Наприклад, у графі «підстава внесення запису» не вказано дату і номер наказу або дати прийняття чи звільнення містять виправлення, які не завірені належним чином. За таких обставин потрібно надати додатковий документ (архівну довідку, виписки з наказів та інше), що підтверджує факт роботи на цьому підприємстві.

Дати записані римськими цифрами. Записи мають датуватися лише арабськими цифрами. Інакше необхідно звернутися на підприємство по отримання копії наказу, згідно з яким людину призначили на посаду або звільнили. Якщо наказ не зберігся, підтвердженням факту роботи на підприємстві можуть бути копії відомостей про нарахування заробітної плати.

Якщо між датою звільнення і датою наказу про звільнення великий проміжок часу. Така ситуація може виникнути, коли людина працювала у спеціальних умовах, наприклад у районах Крайньої Півночі, і брала відпустку з наступним звільненням.

Якщо на записі про звільнення немає печатки або її відбиток нечіткий. Також уточнювальні довідки з місця роботи потрібні, якщо печатка на записи про прийом на роботу не збігається з печаткою на записі про звільнення, і в трудовій книжці відсутній запис про реорганізацію підприємства, який пояснює таку розбіжність.

Якщо запис у трудовій книжці виправлено маркером або заклеєно. Таких поправок у трудовій книжці бути не повинно, тож за їх наявності даний період роботи в обов’язковому порядку повинен бути підтверджений додатковими документами.

Як підтвердити трудовий стаж?

Буває, що з певних причин запис про роботу у період до 1 січня 2004 року до трудової книжки взагалі не внесений. У такому разі, згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу, можна надати:

  • довідку з підприємства або його правонаступника, а у разі їх відсутності – з архівних установ (така довідка обов’язково повинна містити посилання на первинні документи, на підставі яких вона видана);
  • виписки з наказів;
  • особисті рахунки та відомості про видачу заробітної плати;
  • трудові договори та угоди з відміткою про їх виконання;
  • наявні відомості у реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

За відсутності вищевказаних документів як доказ стажу роботи приймаються членські квитки профспілок. У стаж при цьому зараховують лише періоди, за які є відмітки про сплату членських внесків.

Якщо неможливо підтвердити стаж архівними документами (через їхню відсутність у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями), період роботи, що дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які знають заявника зі спільної з ним роботи на одному підприємстві (у тому числі колгоспі) або в одній системі.

За відсутності документів внаслідок ліквідації підприємства або втрати архівних даних з інших причин стаж також можна підтвердити на підставі показань не менше двох свідків. Але вони повинні мати документи про свою роботу за час, за який вони підтверджують роботу заявника. Опитування свідків проводиться органами ПФУ.

Крім того, питання підтвердження стажу може бути вирішене у судовому порядку.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень