Ранній вихід на пенсію: хто має від 2 до 10 років фори?

Право на достроковий вихід на пенсію передбачене для багатьох українців, але з наступного року все зміниться

Вийти на пенсію значно раніше за інших громадян можуть чорнобильці. Причому це стосується не лише ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Так, статтею 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що

людям, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для отримання державних пенсій.

 

На скільки раніше можуть вийти на пенсію ліквідатори ЧАЕС

Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС мають право вийти на заслужений відпочинок на 5-10 років раніше, залежно від періоду роботи на території зони відчуження:

  • на 10 років раніше – якщо вони працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року, незалежно від кількості робочих днів;
  • на 10 років раніше – якщо вони працювали в зоні відчуження з липня 1986-го до 31 грудня 1986-го – не менше 5 календарних днів;
  • на 8 років раніше – якщо вони працювали у 1987 році у зоні відчуження не менше 14 календарних днів;
  • на 5 років раніше – якщо вони працювали з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986-го у зоні відчуження – від 1 до 5 календарних днів;
  • на 5 років раніше – якщо вони працювали у 1987 році – від 10 до 14 календарних днів, а в 1988-му – не менше 30 календарних днів;
  • на 5 років раніше – якщо вони працювали на чинних пунктах санітарної обробки та дезактивації техніки чи на їх будівництві – не менше 14 календарних днів у 1986 році.

Додаткові умови виходу на пенсію ліквідаторів ЧАЕС

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 (чоловіки - 10 років і більше, жінки – 7,5 років і більше), вік виходу на пенсію додатково зменшується на 3 роки.

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 (чоловіки – 12,5 років і більше, жінки - 10 років і більше), вік виходу на пенсію додатково зменшується на один рік.

На скільки раніше можуть вийти на пенсію потерпілі від ЧАЕС

Громадяни, які проживали на зараженій території, також мають право вийти на пенсію значно раніше:

  • на 10 років раніше – евакуйовані з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році;
  • на 8 років раніше –  евакуйовані з інших територій зони відчуження у 1986 році;
  • на 4 роки раніше (і додатково 1 рік за кожен рік проживання чи роботи, але не більше 9 років загалом) – особи, які постійно проживали/проживають чи постійно працювали/працюють у зоні безумовного (обов’язкового) відселення, але за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 2 років;
  • на 3 роки раніше (і додатково 1 рік за 2 роки проживання чи роботи, але не більше 6 років загалом) –  особи, які постійно проживали/проживають чи постійно працювали/працюють у зоні гарантованого добровільного відселення, але за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 3 років;
  • на 2 роки раніше (і додатково 1 рік за 3 роки проживання чи роботи, але не більше 5 років загалом) – особи, які постійно проживали/проживають чи постійно працювали/працюють у зоні посиленого радіологічного контролю, але за умови, що за станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років;
  • на 2 роки раніше – особи, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів або не менше 3 місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що виконувалися за урядовими завданнями.

Додаткові гарантії від держави чорнобильцям

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 (чоловіки - 10 років і більше, жінки – 7,5 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на 2 роки.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 (чоловіки – 12,5 років і більше, жінки - 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на 1 рік.

Майбутньому пенсіонеру важливо пам’ятати!

Пенсійний вік за бажанням особи може бути знижено тільки за однією підставою, якщо не обумовлено інше.

При цьому відповідне зниження пенсійного віку застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію – до 1 січня 2022 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень