Пенсія залежить від трьох показників: правила розрахунку незабаром змінять

Мільйони майбутніх пенсіонерів ризикують вийти на пенсію пізніше, ще й отримувати мінімальну виплату

З січня 2022 року в Україні змінюється формула розрахунку пенсій. Нині майбутня пенсія громадян залежить від трьох показників: розмір особистої зарплати, середньої зарплати по країні та заробленого стажу.

Вже з січня наступного року вийти на заслужений відпочинок у 60 років зможуть лише ті, хто має 29 років стажу (наразі мінімальний стаж становить 28 років). При цьому уряд поступово збільшуватиме розмір мінімального необхідного стажу – аж до 35 років.

Такі положення зазначені у законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Як розраховують розмір пенсії?

Перше, на чому варто наголосити: для кожного українця розмір пенсії розраховується індивідуально.

Загалом же пенсії залежать від трьох показників (ваша зарплата + середня зарплата по країні + стаж). Втім, є ще один показник, який не впливає на розмір пенсії безпосередньо, але також відіграє значну роль.

Це розмір мінімальної зарплати в Україні.

 

Формула розрахунку пенсій така:

середня зарплата за 3 минулі роки × співвідношення власної зарплати до середньої × стаж у роках × 1%

Таким чином, за кожен відпрацьований рік українці можуть претендувати всього на 1% від заробітку. Якщо українець офіційно отримував менше за середню зарплату по країні (близько 14 тис. грн), то він може претендувати лише на мінімальну пенсію.

Ще однією важливою умовою є стаж. Після 2027 року всі українці, які виходитимуть на пенсію, повинні будуть мати щонайменше 35 років стажу. Інакше їм доведеться працювати до 63 або навіть 65 років.

Вплив мінімальної зарплати на розмір пенсії

Згідно з українським законодавством, українці, які досягли 65 років та мають необхідну кількість стажу, мають право на пенсію розміром не менше 40% від мінімальної заробітної плати. Відповідно, чим вища мінімалка – тим вищою буде і пенсія.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень