30 років стажу і більше: як вирахувати реальну доплату до пенсії

Скільки мають «докидати» за понаднормовий стаж

Фото ілюстративне, з сайту ucap.io
Фото ілюстративне, з сайту ucap.io

З 1 липня – у зв'язку з переглядом прожиткового мінімуму – підвищилися і прив'язані до нього пенсії. Частина пенсіонерів, особливо ті, що мають наднормативний стаж, були незадоволені розміром підвищення. Мовляв, їм додали по 8-10 грн/міс.

Як зауважив незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін, ніякої помилки немає – підвищення дійсно може виявитися мізерним.

Як порахувати надбавку за понаднормовий стаж

За кожен повний рік, відпрацьований понад 30 років у жінок і 35 років у чоловіків, пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії. Проте – не більш як на 1% від розміру мінімальної пенсії за віком (прожиткового мінімуму).

Ця норма стосується осіб, які вийшли на пенсію, починаючи з жовтня 2011 року. Для тих, хто пішов на пенсію раніше, понаднормовим вважається стаж, відпрацьований понад 20 і 25 років, відповідно.

З 1 грудня 2020 і до 1 липня 2021 року максимальна надбавка за додатковий робочий рік становила 1% від 1769 грн, тобто 17,69 грн. Якщо, наприклад, у людини 10 років понаднормового стажу, то і надбавка становить 17,69×10 = 176,9 грн.

1 липня 2021 року прожитковий мінімум і мінімальна пенсія за віком збільшилися до 1854 грн. Відповідно, максимальна надбавка за один рік понаднормового стажу збільшилася до 18,54 грн і за 10 років стажу понад норму доплачуватимуть вже 185,4 грн.

Таким чином різниця між червневою і липневою пенсіями становить всього 8 грн 50 коп.

Нагадаємо, що з 1 грудня розмір прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії знову підвищать – тоді щомісячна надбавка до пенсії знову зросте. Звісно, якщо ПФУ отримає кошти, яких бракує для цього підвищення. 

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень