Три періоди у житті жінки, коли ризик інсульту максимально високий

Фактори ризику інсульту однакові для чоловіків та жінок, проте є фактори, які впливають тільки на жінок

Високий тиск, холестерин та високий рівень глюкози у крові - традиційні фактори ризику інсульту. Втім, є й чинники, яки впливають тільки на жінок.

Більшість факторів ризику інсульту однакові як для чоловіків, так і для жінок. Але існують і гендер специфічні фактори для жінок, яких позбавлені чоловіки. Зокрема, винні в усьому жіночі гормони, рівень яких змінюється під час вагітності, після пологів, під час менопаузи. Саме ці три періоди життя жінок є критичним для настання інсульту, - пише лікар проєкту «Свій Док» невролог Анастасія Гончар.

Через гормональні зміни в організмі під час вагітності та пологів змінюється будова стінки судин головного мозку.

Змінюється структура колагену та еластину, що впливає на жорсткість та еластичність судин. Також баланс між здатністю крові згортатися та формувати тромби та розтікатися і викликати кровотечу змінюється у бік тромбоутворення. Частота інсультів під час вагітності – 30-90 на 100 тисяч жінок. Найбільш уразливий період - 2 дні до й 1 день після пологів, розповідає Анастасія Гончар.

Ризик інсульту збільшують ускладнення під час вагітності – гестаційний діабет, гіпертензія, прееклампсія. Також з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань пов'язують раннє (до 10 років) або пізнє (після 16 років) настання першої менструації, ранній вік настання менопаузи (до 45 років), застосування комбінованих оральних контрацептивів (кок) з високими дозами естрогену.

Гормонозамісна терапія менопаузи не показала своєї переваги для профілактики інсульту, навпаки, негативно асоційована з ризиками. Тому в гайдлайнах не рекомендують таку терапію для жінок, - зазначила лікар.

 

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень