Прогноз гінеколога: Україну чекає baby boom – пари заморожують свої статеві клітини

Хтось вагітніє вже, а хтось – відкладає вагітність

Майже 8 місяців в Україні триває повномасштабна війна. Значна частина жінок виїхали з країни, аби вберегти своє життя та життя дітей. Проте попри важку економічну та психологічну ситуацію в Україні продовжується життя і доказ цьому - жінки, які стають на облік вагітних, повідомила гінекологиня Інституту педіатрії та акушерства Національної академії медичних наук України Юлія Давидова.

Юлія Давидова, завідувачка відділення акушерських проблем екстрагенітальної патології

Вона каже, що війна негативно впливає на жіноче здоров’я. У пацієнток відмічають порушення циклу та ускладнення вагітності. Однак відкладати життя на потім лікарка не радить:

- Зараз чимало випадків стресової аменореї. Коли в жінок через стрес немає місячних. Ми пояснюємо, що це минеться, коли мине стрес. Це відома реакція жіночого організму у час війни.

 

Щодо вагітних, то ситуація різна. У нас навесні стала мамою пацієнтка з синдромом Ейзенменгера. Це дуже тяжка патологія, коли до 40 років вдається дожити завдяки лише сучасній медицині. І от жінка вирішила стати мамою… Ми зробили все можливе, щоб вона народила здорову дитину. І вони з чоловіком, на знак вдячності Богові за це, планують всиновити дитину з Маріуполя, яка лишилась без мами й тата…

 

По-різному люди стають батьками сьогодні. Але нічого відкладати не варто.

 

Тим більше вагітність не варто відкладати до кращих часів. У мене дві колеги завагітніли під час війни. Життя є і воно буде, і їхня вагітність на сьогодні підтверджує силу життя.

Попри те, що жінки вагітніють природним шляхом, не зменшується кількість пацієнток у репродуктивних клініках, каже Юлія Давидова:

Кількість пацієнтів зростає. Я це можу казати як практик лікар-гінеколог, бо працюю і в репродуктивній клініці також.

 

Після такого значного стресу збільшується бажання відчути кохання і кохати самому. Тому ми прогнозуємо сплеск народжуваності після війни.

 

Гине багато молодих чоловіків та хлопців. Не всі вони стали батьками.

 

Як і в багатьох країнах світу, в Україні є практика здавати сперму у спеціальний банк, щоб у випадку найгіршого дружина могла завагітніти. Але це усвідомлені рішення, які приймає сьогодні чимало пар.

 

Хоч психологічно це ще багатьом важко сприймати.

Юлія Давидова каже, що під час війни виникає така ситуація, як знецінення життя. На певному етапі може здатися, що життя нічого не варте. Людина опускає руки і її накриває хвиля стресу. Тож лікарка радить займатися буденними справами, зустрічатися з близькими людьми й це зробить вас сильнішими.

Джерело: amnu

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень