Третяк – про рекордні розміри своєї зарплатні: «Таким є рішення Рівнеради» (ФОТО)

Що кажуть самі депутати

Олександр Третяк

У 2021 громада Рівного заплатила міському голові Олександру Третяку за роботу 893 тисячі 741 гривню.

Таким чином у Всеукраїнському рейтингу зарплат мерів Третяк посів 6 місце і навіть обійшов керівників міст-мільйонників — одеського Геннадія Труханова, дніпровського Бориса Філатова та столичного Віталія Кличка. Рейтинг зарплат та премій міських голів підготували аналітики ГО «Антикорупційний штаб».

Окрім цього, Олександр Третяк потрапив у трійку міських голів з найбільшими розмірами премій.

 

Торік він отримав 414 тисяч гривень різних премій.

Розмір своєї зарплати та премій Олександр Третяк так прокоментував виданню Рівне Вечірнє:

— Для справедливості скажу, що я не лідер рейтингів за розміром заробітної плати разом із премією. Серед усіх міських голів України я знаходжуся посередині.

 

Однак офіційні цифри трохи дивні. Адже виходить, що міський голова міста-мільйонника отримує заробітну плату набагато меншу, ніж керівник середнього або малого міста.

 

Зважаючи на це, мушу одразу згадати про прозорість. Бо дані про розмір моєї заробітної плати абсолютно прозорі та відкриті.

 

Також зауважу, що я сам не нараховую собі премію та заробітну плату — таким є рішення міської ради.

 

Якщо вас цікавлять цифри, то в середньому розмір моєї заробітної плати після відрахування податків складає від 35 до 42 тисяч гривень.

Радіо Трек запитав у голів фракцій Рівнеради, чому така зарплата у міського голови, хто вносив пропозиції щодо суми і чи співрозмірна вона з результатами його роботи. Відповіді міських депутатів були різні, але більшість так і не змогла пояснити, хто визначає, яким же ж буде оклад мера.

Голова фракції «Європейська Солідарність» Павло Алексєвич надати відповідь телефоном не зміг, він був на комісії і не міг розмовляти. Павло Алексєвич попросив надіслати запитання у Телеграм і через кілька годин ми отримали таку відповідь у месенджер:

- Бюджетна комісія не затверджує чи не погоджує зарплатні чиновників. Зараз у нас іде звітний період – ми заслуховуємо заступників міського голови, буде і звіт голови. Тож первинне в оцінці оплати – що людина зробила на своїй посаді і яку користь принесла. Ми це зараз вивчаємо. Після звіту стане зрозумілим і відповідність зарплат отриманим здобуткам. Щодо оплати чиновників загалом, я все-таки маю сказати непопулярну, мабуть, річ, але ніщо так дорого не обходиться громаді, як «дешева» робоча сила тих людей, які відповідають за мільйонні інвестиції та бюджет громади. Ми маємо бути впевненими, що людина професіонал, що людина віддана громаді, що зарплати менеджерів відповідають ринковим умовам, Але і відповідно, запитувати з кожного спеціаліста про результати роботи.

Голова фракція «Рівне Разом» Світлана Марчук так прокоментувала інформацію про рейтинг Олександра Третяка за рівнем заробітної плати:

- Про такий рейтинг я не чула, тому мені поки важко щось коментувати. Я, як депутат, точно не маю таких повноважень визначати заробітну плату міському голові. Я думаю, що такі повноваження має він (ред. – Олександр Третяк). Щодо окладу міського голови, то я думаю, що мер – це людина, яка має велику відповідальність, має доступ до закритих інформацій, робота не з самих легких, тож вона б мала гідно оплачуватися. Чи це співрозмірно з зарплатами інших керівників міст я б так не міряла. Можливо, зарплата могла б бути меншою, але однозначно зарплата очільника міста має бути гідною. Хто вносив пропозицію про розмір окладу я не знаю, точно не ми визначали ці цифри.

Голова фракції «За майбутнє», який є і ексочільником міста, Володимир Хомко коментувати це взагалі відмовився. Додав лише таке:

-Я утримаюсь від коментарів, бо з моїх уст це виглядатиме дуже суб’єктивно. Свій розмір зарплати я не пам’ятаю, у різні роки – це були різні суми. Зауважу лише, що мій загальний робочий стаж – 46 років, на керівних посадах я був майже 30 років і стаж на державній службі у мене був чи не найбільший серед тих, хто зараз працює у Рівненській області. А зарплата залежить від терміну на державній службі.

Голова фракції «ГОЛОС» Роман Денисюк не знає, хто вносив пропозицію щодо розміру окладу, але вважає, що робота топ-менеджера не може бути малою: 

- Наскільки я пам’ятаю, депутати не визначають розмір зарплати. Премії та оклади визначають члени міського виконавчого комітету. Ми, як депутати, затверджуємо бюджет. Щодо того, хто вносить пропозиції розміру зарплати я можу помилятися, можливо, це навіть сам голова. Чи велика зарплата, чи виправдана вона ми зрозуміємо під час звіту міського голови. Але варто розуміти, що хороші топ-менеджери отримують не меншу зарплату, або навіть і більшу. Тому їх і беруть на роботу.

Депутат від фракції «Слуга Народу» Юрій Чаборай вважає, що у бізнесі є принцип і зарплату призначають відносно показників:

- Я не бачу показників, щоб наше місто було на 6 місці у рейтингу по Україні. Я вважаю, що потрібно бути скромнішим і встановлювати собі зарплату відносно ефективності. Думаю, що він сам собі призначає заробітну плату. У міського голови є фракція, яка найбільша у міській раді, і більшість проєктів про заробітну плату надходить звідти. Ну, принаймні, фракція «Слуга Народу» таку зарплату не призначала. Ми чекаємо, коли наше рідне Рівне займе 5-6 місце у рейтингу України. Якщо ні, то варто переглянути розмір зарплати.

Голова фракції «Батьківщина» Галина Кульчинська каже, що розрахунок окладу і премії подає міський виконавчий комітет. Члени виконкому пропонують, розраховують і подають на затвердження сесії. Тобто, сесія затверджує те, що заявляє міськвиконком, який очолює міський голова.

- Наша фракція була не за такий розрахунок. Ми його не підтримували. Варто зауважити, що 2022 рік непростий по тарифах, йде підняття цін. Тому ніхто не заважає міському голові обмежити виплати зарплат собі, заступникам і начальникам управлінь. Тільки не працівникам виконкому, бо вони й так отримують мінімальні зарплати. Я не маю документальних підтверджень, але є інформація, що деякі заступники та начальники управлінь отримують премії розміром 300%. Заробітна плата – це про «заробити».

А що зроблено? Я не помітила за рік ніяких яскравих та корисних нововведень для громади міста Рівне. Ми купили нові тролейбуси? Ми наповнили бюджет? Ми успішно продали з аукціону майно міста Рівного, що це дало можливість знайти гроші на доплати за престижність вчителям? Ні! Ми додали 100 штатних одиниць! Це що за управління міста? Відповідь говорить сама за себе!

На жаль, почути позицію голови фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олега Осуховського не вдалося. Ми телефонували у п'ятницю протягом дня, але на дзвінки він так і не відповів.

Зауважимо, що до міського виконкому, який прораховує зарплату для керівника міста та його заступників, входять 29 осіб.

Серед них – мер, секретар Рівнеради, заступники міського голови, деякі начальники управлінь, підприємці, медики та активісти.

 

Детальніше тут

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень