«Треті зуби» більше не байка: Японські вчені вже виростили їх у тварин. Переходять – до людей (ФОТО)

Можна буде обходитися без мостів та імплантів?

Японці розробили ліки, які можуть допомогти людям вирощувати нові зуби. Клінічні випробування мають розпочатися вже за рік — у липні 2024 року.

Про нові перспективні дослідження повідомляє «Євроньюз» у публікації: «Вчені розробили новаторський препарат, який може відростити вам втрачені зуби».

Доктор Катсу Такахаші, завідувач відділення стоматології та ротової хірургії лікарні Кітано Медичного науково-дослідного інституту, працював над цим препаратом ще з часів аспірантури, на початку дев'яностих.

«Ідея виростити нові зуби — це мрія кожного стоматолога», — сказав він японському журналу The Mainichi, додавши, що він упевнений, що зможе «здійснити це».

Новаторська стоматологічна ініціатива отримала підтримку Японського агентства медичних досліджень і розвитку (AMED).

Стоїть задача, створити «терапевтичний препарат пацієнтам із вродженою беззубістю [людям, які повністю або частково позбавлені зубів]». Зараз над цим спільно працює більше 10 медичних установ і науково-дослідних інститутів Японії.

Ліворуч -- наново вирощений зуб у миші (в процесі росту). Праворуч -- доктор Такаші

«ТРЕТІ ЗУБИ» ВЖЕ ДОСЛІДНО ВИРОСТИЛИ У ТВАРИН

Дослідницька група вже успішно стимулювала ріст зубів «третього покоління» – після перших молочних зубів, а потім постійних дорослих зубів - на тваринних моделях, націлившись на ген під назвою USAG-1, який, як було встановлено, обмежує ріст зубів у миші.

Розробивши нейтралізуючі антитіла, які блокують дію USAG-1, команда Такахаші викликала відростання зубів у мишей і тхорів.

Багатообіцяючі результати були опубліковані в науковому журналі Nature у 2021 році, привернувши увагу світової наукової спільноти.

Усім зрозуміло, що препарат для відновлення зубів був би революційним, забезпечуючи альтернативне рішення для людей, які втратили зуби через серйозний карієс або стоматологічні захворювання.

Скриншот з публікації в The Мainichi. На фото ліворуч -- передні зуби тхора з ново-вирощеним -- сьомим зубом

Зараз триває робота над тим, щоб препарат був готовий для використання людиною.

І як тільки його безпека та ефективність будуть забезпечені, основна увага буде зосереджена на лікуванні дітей віком від 2 до 6 років, у яких є ознаки анодонтії (повної відсутності зубів – ред.), повідомляє Mainichi.

Доктор Такахаші бачить майбутнє, де ліки для відновлення росту зубів стануть третім життєздатним варіантом поряд із протезами та імплантатами, пропонуючи людям шанс відновити свої природні зуби.

«Ми сподіваємося прокласти шлях для клінічного використання ліків», — зазначив Такахаші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень