ТОП-8 помилок, які можуть зіпсувати консервацію

Господиням на замітку

Через що варення, компоти, соління та консервовані салати можуть не дожити до зими.

Розповідаємо про 8 найпоширеніших помилок, яких господині припускаються під час заготівлі консервацій.

Пошкоджені овочі та фрукти

Продукти для заготовок потрібно відбирати особливо ретельно, як і мити. Для грибів, зокрема, змінювати воду треба кілька разів, а ще їх варто відмочити.

Для консервування варто вибирати лише свіжі, щільні, не перестиглі і не покусані комахами плоди, на яких немає дефектів: цвілі, темних плям і вм'ятин.

Навіть коли ви вирізаєте зіпсовану частину овоча чи фрукта, ви не можете бути на 100 % впевненими у його якості.

Не забувайте про стерильність трав, які ви збираєтеся додавати у закрутки: листя не має бути пожовклим, покусаним комахами чи зів'ялим.

Недостатньо стерильна тара

Приготовані банки треба оглянути на предмет відколів і тріщин, вибрати цілі, добре вимити, а після цього стерилізувати у розігрітій до 130 градусів духовці близько 30 хв.

Другий варіант стерилізації банок: поставити банки у каструлю з киплячою водою шийкою вниз на 15 хв.

Неякісні кришки

Якщо кришки лежать більш як пів року, гумка всередині може втратити еластичність. Це, своєю чергою, призведе до псування заготовок і неповної герметичності консервів. Краще не ризикувати і купити нові. І обов'язково перед роботою прокип'ятіть кришки протягом 3-5 хв.

Використання продуктів, що залежалися

Зібрати, а потім залишити урожай нудитися з тиждень у холодильнику чи в пакеті — не найкращий вибір. Ягоди потрібно відправити у варення або компот того ж дня, коли ви їх купили, максимум – на наступний. Огірки і помідори теж краще не зберігати довше 2-3 днів, адже вони в'януть, перестигають і стають непридатними для консервування.

Винятком можуть стати хіба що баклажани, кабачки і патисони. Вони і тиждень можуть чекати своєї черги.

Погано закатана банка

Банка з заготівлею може вибухнути, якщо її кришку недостатньо закрутили або, навпаки, трохи перестаралися у цьому. Також герметичності не буде, якщо на кришці немає спеціального гумового кільця.

Якщо ролик машинки для закочування погано або неправильно працює, то краї кришки можуть нерівно і нещільно прилягати до банки. У такому випадку банка 100% розгерметизується.

Заготовки можуть окислюватися та вибухати і через самі кришки: якщо на них є іржа, дірочки, вм'ятини чи подряпини, від них краще відмовитися. Інакше у банку потрапить повітря і мікроорганізми, які зіпсують продукт.

Відхилення від рецепта

Сіль з великим вмістом йоду може призвести до потемнішання продуктів консервування. Її взагалі краще для заготовок не використовувати - беріть звичайну.

Недостатньо концентрований розсіл або маринад зробить заготовки не соковитими і хрусткими, а м'якими.

 

Вода з-під крана також може зіпсувати консерву.

Щоб уникнути усього цього, краще чітко дотримуватись вказівок у рецепті. Якщо потрібно використати звичайну кухонну сіль, беріть саме її.

Нехтування кінцевою стерилізацією

Стерилізувати продукти, банки і кришки – це одне. Але так само важливо потім простерилізувати ще й самі заготовки. Для цього банки з заготовками кладуть на підставку або полотняну серветку у широку і високу ємність, наприклад, каструлю, у неї наливають воду по плічка банок і доводять до кипіння. Після закипання потрібно відміряти час для стерилізації відповідно до об'єму: для ємності 0,5 л - 10 хв, 1 л - 15 хв, 2 л -25 хв, а 3 л - 30 хв.

Навіщо стерилізувати банки із заготовками? Так у них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б надалі «проявити себе» і зіпсувати смачний продукт.

Неправильне зберігання

Існує чіткий порядок дій зі щойно закрученими банками.

До прикладу, якщо консервується рідкий продукт (компоти, пюре, негусте варення), то банки після закриття перевертають догори дном і кладуть остигати. Лише після цього повертають у вихідне положення.

Другий момент: після закрутки банки накривають ковдрами і рушниками. Це робиться для того, щоб заготовки повільно остигали й остання стадія консервування відбувалася правильно.

Джерело - Ukr.Media

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень