ТОП-8 помилок, які можуть зіпсувати консервацію

Господиням на замітку

Через що варення, компоти, соління та консервовані салати можуть не дожити до зими.

Розповідаємо про 8 найпоширеніших помилок, яких господині припускаються під час заготівлі консервацій.

Пошкоджені овочі та фрукти

Продукти для заготовок потрібно відбирати особливо ретельно, як і мити. Для грибів, зокрема, змінювати воду треба кілька разів, а ще їх варто відмочити.

Для консервування варто вибирати лише свіжі, щільні, не перестиглі і не покусані комахами плоди, на яких немає дефектів: цвілі, темних плям і вм'ятин.

Навіть коли ви вирізаєте зіпсовану частину овоча чи фрукта, ви не можете бути на 100 % впевненими у його якості.

Не забувайте про стерильність трав, які ви збираєтеся додавати у закрутки: листя не має бути пожовклим, покусаним комахами чи зів'ялим.

Недостатньо стерильна тара

Приготовані банки треба оглянути на предмет відколів і тріщин, вибрати цілі, добре вимити, а після цього стерилізувати у розігрітій до 130 градусів духовці близько 30 хв.

Другий варіант стерилізації банок: поставити банки у каструлю з киплячою водою шийкою вниз на 15 хв.

Неякісні кришки

Якщо кришки лежать більш як пів року, гумка всередині може втратити еластичність. Це, своєю чергою, призведе до псування заготовок і неповної герметичності консервів. Краще не ризикувати і купити нові. І обов'язково перед роботою прокип'ятіть кришки протягом 3-5 хв.

Використання продуктів, що залежалися

Зібрати, а потім залишити урожай нудитися з тиждень у холодильнику чи в пакеті — не найкращий вибір. Ягоди потрібно відправити у варення або компот того ж дня, коли ви їх купили, максимум – на наступний. Огірки і помідори теж краще не зберігати довше 2-3 днів, адже вони в'януть, перестигають і стають непридатними для консервування.

Винятком можуть стати хіба що баклажани, кабачки і патисони. Вони і тиждень можуть чекати своєї черги.

Погано закатана банка

Банка з заготівлею може вибухнути, якщо її кришку недостатньо закрутили або, навпаки, трохи перестаралися у цьому. Також герметичності не буде, якщо на кришці немає спеціального гумового кільця.

Якщо ролик машинки для закочування погано або неправильно працює, то краї кришки можуть нерівно і нещільно прилягати до банки. У такому випадку банка 100% розгерметизується.

Заготовки можуть окислюватися та вибухати і через самі кришки: якщо на них є іржа, дірочки, вм'ятини чи подряпини, від них краще відмовитися. Інакше у банку потрапить повітря і мікроорганізми, які зіпсують продукт.

Відхилення від рецепта

Сіль з великим вмістом йоду може призвести до потемнішання продуктів консервування. Її взагалі краще для заготовок не використовувати - беріть звичайну.

Недостатньо концентрований розсіл або маринад зробить заготовки не соковитими і хрусткими, а м'якими.

 

Вода з-під крана також може зіпсувати консерву.

Щоб уникнути усього цього, краще чітко дотримуватись вказівок у рецепті. Якщо потрібно використати звичайну кухонну сіль, беріть саме її.

Нехтування кінцевою стерилізацією

Стерилізувати продукти, банки і кришки – це одне. Але так само важливо потім простерилізувати ще й самі заготовки. Для цього банки з заготовками кладуть на підставку або полотняну серветку у широку і високу ємність, наприклад, каструлю, у неї наливають воду по плічка банок і доводять до кипіння. Після закипання потрібно відміряти час для стерилізації відповідно до об'єму: для ємності 0,5 л - 10 хв, 1 л - 15 хв, 2 л -25 хв, а 3 л - 30 хв.

Навіщо стерилізувати банки із заготовками? Так у них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б надалі «проявити себе» і зіпсувати смачний продукт.

Неправильне зберігання

Існує чіткий порядок дій зі щойно закрученими банками.

До прикладу, якщо консервується рідкий продукт (компоти, пюре, негусте варення), то банки після закриття перевертають догори дном і кладуть остигати. Лише після цього повертають у вихідне положення.

Другий момент: після закрутки банки накривають ковдрами і рушниками. Це робиться для того, щоб заготовки повільно остигали й остання стадія консервування відбувалася правильно.

Джерело - Ukr.Media

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень