ТОП-8 помилок, які можуть зіпсувати консервацію
Господиням на замітку
Через що варення, компоти, соління та консервовані салати можуть не дожити до зими.
Розповідаємо про 8 найпоширеніших помилок, яких господині припускаються під час заготівлі консервацій.
Пошкоджені овочі та фрукти
Продукти для заготовок потрібно відбирати особливо ретельно, як і мити. Для грибів, зокрема, змінювати воду треба кілька разів, а ще їх варто відмочити.
Для консервування варто вибирати лише свіжі, щільні, не перестиглі і не покусані комахами плоди, на яких немає дефектів: цвілі, темних плям і вм'ятин.
Навіть коли ви вирізаєте зіпсовану частину овоча чи фрукта, ви не можете бути на 100 % впевненими у його якості.
Не забувайте про стерильність трав, які ви збираєтеся додавати у закрутки: листя не має бути пожовклим, покусаним комахами чи зів'ялим.
Недостатньо стерильна тара
Приготовані банки треба оглянути на предмет відколів і тріщин, вибрати цілі, добре вимити, а після цього стерилізувати у розігрітій до 130 градусів духовці близько 30 хв.
Другий варіант стерилізації банок: поставити банки у каструлю з киплячою водою шийкою вниз на 15 хв.
Неякісні кришки
Якщо кришки лежать більш як пів року, гумка всередині може втратити еластичність. Це, своєю чергою, призведе до псування заготовок і неповної герметичності консервів. Краще не ризикувати і купити нові. І обов'язково перед роботою прокип'ятіть кришки протягом 3-5 хв.
Використання продуктів, що залежалися
Зібрати, а потім залишити урожай нудитися з тиждень у холодильнику чи в пакеті — не найкращий вибір. Ягоди потрібно відправити у варення або компот того ж дня, коли ви їх купили, максимум – на наступний. Огірки і помідори теж краще не зберігати довше 2-3 днів, адже вони в'януть, перестигають і стають непридатними для консервування.
Винятком можуть стати хіба що баклажани, кабачки і патисони. Вони і тиждень можуть чекати своєї черги.
Погано закатана банка
Банка з заготівлею може вибухнути, якщо її кришку недостатньо закрутили або, навпаки, трохи перестаралися у цьому. Також герметичності не буде, якщо на кришці немає спеціального гумового кільця.
Якщо ролик машинки для закочування погано або неправильно працює, то краї кришки можуть нерівно і нещільно прилягати до банки. У такому випадку банка 100% розгерметизується.
Заготовки можуть окислюватися та вибухати і через самі кришки: якщо на них є іржа, дірочки, вм'ятини чи подряпини, від них краще відмовитися. Інакше у банку потрапить повітря і мікроорганізми, які зіпсують продукт.
Відхилення від рецепта
Сіль з великим вмістом йоду може призвести до потемнішання продуктів консервування. Її взагалі краще для заготовок не використовувати - беріть звичайну.
Недостатньо концентрований розсіл або маринад зробить заготовки не соковитими і хрусткими, а м'якими.
Вода з-під крана також може зіпсувати консерву.
Щоб уникнути усього цього, краще чітко дотримуватись вказівок у рецепті. Якщо потрібно використати звичайну кухонну сіль, беріть саме її.
Нехтування кінцевою стерилізацією
Стерилізувати продукти, банки і кришки – це одне. Але так само важливо потім простерилізувати ще й самі заготовки. Для цього банки з заготовками кладуть на підставку або полотняну серветку у широку і високу ємність, наприклад, каструлю, у неї наливають воду по плічка банок і доводять до кипіння. Після закипання потрібно відміряти час для стерилізації відповідно до об'єму: для ємності 0,5 л - 10 хв, 1 л - 15 хв, 2 л -25 хв, а 3 л - 30 хв.
Навіщо стерилізувати банки із заготовками? Так у них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б надалі «проявити себе» і зіпсувати смачний продукт.
Неправильне зберігання
Існує чіткий порядок дій зі щойно закрученими банками.
До прикладу, якщо консервується рідкий продукт (компоти, пюре, негусте варення), то банки після закриття перевертають догори дном і кладуть остигати. Лише після цього повертають у вихідне положення.
Другий момент: після закрутки банки накривають ковдрами і рушниками. Це робиться для того, щоб заготовки повільно остигали й остання стадія консервування відбувалася правильно.
Джерело - Ukr.Media
Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ