ТОП-10: які продукти треба їсти щодня і в чому їхня користь

Харчування має бути збалансованим, інакше проблем зі здоров'ям - не уникнути

Почалася осінь, а значить, не за горами і сезон простуд та знесилення організму. Тим більше, що осінь цього року – дійсно «календарна», та й ситуація в країні лишає на нашому самопочутті помітний відбиток…

Щоби не хворіти і підтримувати організм у тонусі, потрібно добре харчуватися. Раціон має бути збалансованим і насичувати нас усіма вітамінами й корисними мікроелементами

Розповідаємо, що обов’язково треба включити у свій раціон восени.

Морепродукти і риба

У рибі міститься дуже багато вітамінів, мікроелементів та корисних для організму Омега-3 кислот. Найкорисніші види риб і морепродуктів:

  • скумбрія,
  • тріска,
  • тунець,
  • морський окунь,
  • палтус,
  • сардини,
  • мідії,
  • омари і креветки тощо.

Зелень і зелені овочі

У зеленому листі містяться вітаміни A, B2, B3, B6, B9, C, E, K. Найкорисніший листовий овоч – шпинат, він містить максимальну кількість корисних речовин. Його можна додавати до омлетів, різних салатів і він є у супермаркетах в замороженому вигляді практично круглий рік. Також рекомендується включати до свого раціону:

  • кріп,
  • петрушку,
  • базилік,
  • листя салату,
  • листя кульбаби.

Різне насіння 

Дуже корисне для людини насіння соняшнику, яке містить вітаміни групи В, вітамін Е, калій, кальцій, магній, залізо і біотин. У насінні гарбуза, як це не дивно, міститься дуже багато фосфору. Також потрібно додавати в свій раціон насіння льону, кунжуту, чіа. Дієтологи рекомендують готувати із насінням молочні або кефірні смузі.

Молоко

Коров'яче молоко – лідер за вмістом фосфору, кальцію, а також дуже необхідного для нашого організму вітаміну D. Із молока можна приготуватися безліч різних страв – каші, омлети, млинці, супи, панкейки, киселі. Рекомендуємо спробувати також молочні шейки і смузі або какао з молоком.

Кисломолочні продукти

Цікаво, що кефір, ряжанка, кисле молоко, сметана і сир краще засвоюються організмом людини, ніж звичайне молоко. У них багато корисних біфідобактерій, які покращують стан кишківника і чудово впливають на імунітет людини.

Яловичина

Дієтологи рекомендують вживати й різні види м'яса, адже в ньому міститься багато вітамінів групи В. У курятині і свинині багато вітаміну D і К. Індичатина і яловичина містять селен, який дуже корисний для роботи щитовидки. Варто включати в свій раціон також яловичу печінку. А м'ясо кролика – джерело кальцію і фосфору, та й містить дуже мало шкідливого холестерину.

Рослинна олія різного походження 

Цей продукт також обов'язково треба включати до свого щоденного раціону, адже в ньому дуже багато вітаміну Е. Надзвичайно корисна оливкова олія прямого віджиму, а ще варто вживати у невеликих кількостях соняшникову, соєву, лляну та кунжутну олії.

Фрукти і ягоди

Без цих продуктів важко уявити собі щоденний раціон при здоровому харчуванні. Їжте побільше яблук (вони багаті вітамінами та антиоксидантами), якщо є можливість – вживайте бодай іноді авокадо  З фруктів можна готувати соуси, запіканки, салати, смузі. Ягоди - їжте окремо, варіть компоти, готуйте з них солодкі десерти.

Горіхи і сухофрукти

Дієтологи радять додавати до свого раціону хоч трохи горіхів (попри те, що вони висококалорійні, у них міститися корисні вітаміни і мікроелементи). Також не слід забувати про сухофрукти – чорнослив, родзинки, фініки, сушені персики, - можна додавати в каші, випічку, шийки і смузі, готувати десерти з сиром.

Овочі та бобові

Поряд з фруктами, дієтологи рекомендують щодня їсти овочі. Наприклад, морква містить багато вітаміну А, червоний солодкий болгарський перець – вітаміни А, З і лікопін. У бобах багато фосфору, кальцію, а також вітамінів із групи В.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень