Тільки не сметана! Що робити і чим «лікувати» сонячні опіки

Кожен хоч раз «згорав» на сонці

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Якщо шкіру попекло сонечко, що перше спадає на думку у такій ситуації? Мерщій на кухню по сметану! 

Та експерти стверджують, що це не допоможе. А деякі «народні» засоби, що ними традиційно «лікують» сонячні опіки, можуть навіть нашкодити.

Сонячний опік — це опік шкіри, отриманий від ультрафіолетового випромінювання. Він розвивається повільно, до шести годин. Тому якщо ви отримали опік вдень, то, швидше за все, відчуєте його ввечері. 

Що робити, якщо шкіра «згоріла»?

Найперше потрібно піти з сонця у тінь, краще – у прохолодне приміщення. Якщо перегрілися, змочіть шкіру холодною водою. До шиї можна прикласти торбинку з льодом або мокрий холодний рушник. Там проходять великі судини і це допоможе швидше охолонути.

На місця опіків слід прикласти холодний компрес: мокрий рушник або лід. Варто прийняти прохолодний душ або ванну, а також пити багато рідини.

 

Сонячні опіки найкраще лікують охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі, гель алое тощо. 

У складі засобу не повинно бути спирту: він подразнюватиме шкіру. Добре допомагають лосьйони з вітаміном В5-пантенолом.

Допускають прийом знеболювального: це зменшить біль, набряк та дискомфорт.

Якщо з’являються пухирі (а вони можуть з’являтися на 2-4 добу), треба накласти пов’язки зі стерильних перев’язувальних засобів з неспиртовими антисептиками та водорозчинними мазями. Пухирі лопати не можна!

Якщо пухирів багато і вони великі (більше ніж 1 см), у разі високої температури або тривалого больового синдрому (біль не минає понад дві доби) – зверніться до лікаря.

Поки опік не загоїться, не можна виходити на відкрите сонце. Носіть легкий одяг з натуральних тканин, який прикриватиме уражену ділянку шкіри від сонця.

Лише на 5-6 день після отримання опіку можна мастити уражені ділянки жирними кремами, мазями, вітамінними зовнішніми препаратами, пінними засобами.

Чим не можна мазатись після опіку

Жодними кремами, оліями чи жирними речовинами, сечею, зубною пастою, спиртовими розчинами. Жиророзчинні препарати створюють на шкірі плівку, яка заважає загоєнню.

Не варто наносити на шкіру сметану чи кефір: це жирні продукти, які утворюють на ній плівку та заважають теплу виходити.

Не варто лікувати опік місцевими знеболювальними препаратами. Це засоби, що містять у назві частину «-каїн». Вони дуже часто викликають алергічні реакції та ще більше подразнюють шкіру.

Забудьте на 2-3 тижні про скраби, щітки, кислотні засоби. Треба дати шкірі час відновитися.

Джерело: Сім’я і дім

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень