ТЦК штрафують чоловіків «заднім числом»: Яку позицію зайняли суди

Дії суддів різні

Після ухвалення закону про посилення мобілізації чимало чоловіків вирішили оновити дані.

Нерідко під час такого оновлення у ТЦК з’ясовувалося, що людина перебуває у розшуку, адже у свій час не стала на облік військовозобов’язаних або не оновила інформацію про себе в ТЦК (не повідомила про одруження, дітей, навчання). Є випадки, коли за ці порушення штрафують вже за новим законом, який набув чинності лише 19 травня, накладаючи штрафи від 17 000 до 25 500 гривень.

Та чи можна за новим законом штрафувати «заднім числом»? 

Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення, – кажуть  законодавці.

Суди ж зараз займають різні позиції. У більшості випадків вони скасовують постанови ТЦК про штраф, оскільки закон про адміністративну відповідальність не має зворотної дії у часі.

Однак часто зустрічаються і таке: у судовому рішенні Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 3 липня 2024 року йдеться, що Кодекс про адміністративне правопорушення не містить визначення поняття «триваюче» правопорушення. А отже, якщо чоловік не з’являвся у липні 2022 року, і за це його притягнули в червні 2024 року – то це правомірно.

Характер триваючого правопорушення оцінюється судом у кожному конкретному випадку індивідуально. Триваюче правопорушення це проступок, пов’язаний з тривалим неперервним невиконанням обов’язків, передбачених законом. Триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані бездіяльності. Ці дії безперервно порушують закон протягом усього часу.

 

Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку усунення стану за якого об’єктивно існує цей обов’язок, виконанням обов’язку відповідним суб’єктом або припиненням дії відповідної норми, – йдеться у рішенні суду.

Так суд дійшов висновку, що нез’явлення за повісткою з липня 2022 року є триваючим адміністративним правопорушенням. А оскільки це порушення виявили в ТЦК 6 червня 2024 року, тобто вже після набрання чинності Закону про посилення мобілізації, тому на чоловіка правомірно наклали 17 000 грн штрафу.

Джерело: Судово-юридична газета

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень