Так і до теплового удару недовго: ТОП-5 продуктів, які не можна їсти в спеку

У спекотні і задушливі дні важливо підтримати організм і полегшити свій стан. І перш за все відмовитися від продуктів, які зневоднюють і викликають виділення тепла. Експерти назвали п’ять продуктів, які не можна їсти в спеку.

1. Морозиво і крижані напої

Як не дивно, легше стає, тільки поки ми їмо або п'ємо щось холодне. А після того, як морозиво з'їли, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла.

А це значить, що ми буквально нагрівається зсередини.

 

Тому в сильну спеку дієтологи рекомендують пити рідину кімнатної температури.

2. Продукти з високим вмістом білка

Зазвичай дієтологи радять споживати їжу, багату протеїном. Але в спеку організму досить важко засвоювати білок. Під час його перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенеза. Фактично для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Таким чином, в результаті вживання м’яса та інших білкових продуктів температура тіла підвищується і вам стає ще спекотніше.

3. Сечогінні продукти

До продуктів-діуретиків відносяться, зокрема, манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном.

З ними в спеку варто бути обережніше: вони виводять таку необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше, а ймовірність отримати тепловий удар зростає.

4. Гострі продукти

Капсаїцин — з'єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. І хоча цей же елемент має жироспалювальний ефект, в спеку гострої їжі варто уникати.

5. Алкоголь

Алкоголь — один з найсильніших сечогінних засобів, і в спеку може викликати сильне зневоднення, аж до теплового удару.

Важливо також пам’ятати, що при вживанні алкогольних напоїв в спекотну погоду різко зростає навантаження на серце.

Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено. Крім того, спека посилює токсичну дію алкоголю, навіть в найменших його кількостях.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: здоров'я
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень