Ставки за кредитами для українців стануть меншими

Подешевшали як гривневі кредити, так і позики в іноземній валюті

Кредитні ставки для населення в Україні знижуються. Проти жовтня у листопаді відсотки за кредитами у гривні знизилися в середньому на 2,7.

Відколи НБУ підвищив облікову ставку одразу у 2,5 раза (з 10 до 25%), кредити в Україні надзвичайно подорожчали. Чимало охочих взяти кредит не могли зробити цього, адже банки не були готові надавати кредити. Інші ж остерігалися брати кредит, бо віддавати довелося б набагато більше.

Проте у звіті НБУ йдеться, що кредитний портфель банків збіднів. У листопаді він скоротився на 0,6% або до 1 047 млрд гривень. При цьому кредити населення скоротилися на 0,8%.

Сумарний обсяг кредитів становить 225 млрд гривень. Скоротився також на 0,5% і кредитний портфель бізнесу – до 795 млрд гривень.

Щоб залучити позичальників, банки стали знижувати відсотки за кредитами. Так, після зниження в листопаді, середня відсоткова ставка за кредитами для населення у гривні становила 35,1% річних. Але це все одно дуже висока ставка, аби зробити кредит привабливим.

Банки також знизили кредитні ставки за позиками для населення в іноземній валюті. Вони стали нижчими в середньому на пів відсотка: 3,7% замість 4,2.

Знизилися також відсотки за валютними кредитами для підприємств: з 6,0 до 5,4%. А ось гривневі кредити для підприємств, навпаки, подорожчали: з 19,7% до 20,8.

При цьому, намагаючись залучити якнайбільше грошей вкладників, банки підвищують відсотки за депозитами. У середньому зараз ставка за гривневими депозитами становить 12-14% річних. Проте, порівняно з інфляцією, яка вже перевищила 25%, заробити на депозиті не вдасться.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень