Спроможність ОТГ збираються вимірювати… дітьми

Урядовці пропонують внести зміни до критеріїв формування спроможних громад

Урядовці вважають, що будь-яку громаду можна буде вважати потенційно спроможною, якщо на її території проживатиме не менше 5 000 людей.

При цьому, щонайменше 250 з них повинні бути дітьми шкільного віку, а ще сотня – дошкільнятами.

Відповідні зміни до Методики формування спроможних громад напередодні презентували фахівці Міністерства розвитку громад і територій спільно з Комітетом ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування.

На думку голови Рівненської обласної ради Олександра Данильчука, який також брав участь у цій презентації, чим більшою за чисельністю є громада, тим більше вона має шансів стати спроможною:

Я вже не раз казав, що успішні країни Європи свого часу зробили ставку на створення громад, населення яких складає не менше 10, а то й 50 тисяч. І досвід показує, що від цього громади лише виграли, бо стали самодостатніми та справді автономними. А в цьому і полягає суть децентралізації. 

Одним з оновлених критеріїв може стати й індекс податкоспроможності громади на рівні не менше 0,3.

ДОВІДКОВО: індекс податкоспроможності – це коефіцієнт, який визначає рівень податкоспроможності зведеного бюджету міста обласного значення, бюджету ОТГ і районного бюджету у порівнянні з аналогічним середнім показником по всіх зведених бюджетах міст обласного значення, районів і ОТГ в Україні – у розрахунку на одну людину за надходженнями ПДФО.

Крім того, за новою Методикою частка місцевих податків і зборів у власних доходах місцевих бюджетів має складати не менше 10%.

Зазначимо, що Міністерство має провести обговорення озвучених змін ще й на регіональному рівні. А нову мапу спроможних ОТГ на всій території України фахівці повинні презентувати вже до кінця наступного року.

Нагадаємо, напередодні у Києві вирішили переділити Рівненську область на три повіти (або округи).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень