Смертельні «війни на дорогах»: чому в Україні так багато ДТП

Психолог назвав 5 причин, які призводять до щоденних смертей на дорозі

Існує щонайменше 5 серйозних причин того, чому деякі автомобілісти більш схильні до скоєння ДТП, ніж інші.

Найчастіше першопричину скоєння злочинів на дорозі варто шукати у психологічних проблемах винуватця аварії. Іноді людина сідає за кермо, щоб зняти стрес чи навіть вчинити суїцид, розповів в ефірі телеканалу OBOZREVATEL психолог Дмитро Попов.

Причина №1: безкарність

Попри те, що штрафи за порушення ПДР високі, контроль за порушеннями залишає бажати кращого і ніхто не змушує жорстко платити, окрім порушень швидкісного режиму, зафіксованих камерами, які працюють по всій країні. Але їх дуже небагато.

На фото - психолог Дмитро Попов
На фото - психолог Дмитро Попов

Причина №2: корупція

Навіть якщо водія-порушника зупинила поліція, він розуміє, що існує шанс розплатитися «поза касою». Це психологічний фактор, хоча й не повністю.

Наприклад, коли людина знає, що її відмажуть, бо в неї є «знайомий» у поліції або друг-нардеп, або ж хтось, хто займає державну посаду… Таких «героїв» серед порушників чимало.

 

Їхня психологія така: «Мені байдуже, як хто навколо їздить, мені байдуже, що про мене говорять. У будь-якому випадку я відмажуся і залишуся цілий».

Через те, що вся країна корумпована, на жаль, таких випадків дуже багато, наголошує психолог.

Причина №3: самореалізація за допомогою ДТП

Це вже чиста психологія. Одна з категорій людей, які сідають за кермо власного авто, причому неважливо, в якому стані – алкогольного, наркотичного сп'яніння чи просто свідомо, і перевищують швидкість. У них одразу байдуже ставлення до інших учасників дорожнього руху. Ці люди так самореалізуються.

«Я ніхто на роботі, від мене жодної користі, я не допомагаю людям, проте в мене є класна тачка. Сяду в неї, натисну на педаль і я – король!» – думають такі люди.

З цим пов'язана здебільшого чоловіча самореалізація. Жінки за таким принципом порушують ПДР вкрай рідко. Це суто чоловіче – в них закладено прагнення до змагання, маскулінність, інстинкт вбивати мамонта... У такий спосіб на дорогах вони займаються гонками для самореалізації.

У нас немає ані соціального, ані економічного ліфта, і реалізувати себе в суспільстві людині непросто. На жаль, в Україні свобода економічного і соціального розвитку поки що відстає у порівнянні з європейськими країнами, США та Канадою. Там є більше можливостей самореалізуватися.

Причина №4: перенесення відеоігор на реальну дорогу

Молоді хлопці, які поганяли по різних емуляторах. Там ти переходиш із рівня на рівень і неважливо, скільки віртуальних «аварій» ти пережив – ти продовжуєш рулити, у тебе те саме життя і та сама машина.

Відбувається перенесення з цифрового рівня на реальний. Сидячи у справжній машині зі справжнім кермом, вони уявляють, що їдуть на моніторі.

– Це дуже небезпечно. Думаю, такого буде все більше і більше, оскільки цифровий світ і емуляція реального простору входить у наше життя з величезною швидкістю, наголошує Дмитро Попов.

 

Причина №5: зняття стресу

Скоєння ДТП може бути способом зняття стресу, але це ситуативно. Для цього повинна бути вагома причина, наприклад, сварка з коханою людиною, втрата роботи, грошей тощо. Перераховувати насправді можна дуже довго.

Втім, емоційний зрив дійсно може призвести до того, що людина вчиняє ДТП. Аж до суїциду за кермом. Щоправда, зазвичай ціною й інших життів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень