Складна правда: чому насправді коти муркочуть

Ми думаємо, що знаємо, що це значить, але ніт

Сьогодні, 8 серпня, в усьому світі відзначають День Кішки/ 

Напевно, найбільш впізнавала ознака задоволення котиків і котиць – звук муркання, що виникає щоразу, коли кота чухають чи гладять

Наука сьогодні достатньо впевнена у тому, як виглядає цей процес, але все ще не має чіткої відповіді на запитання, що таку реакцію викликає.

Мурчання досягається нейронною синхронізацією глибоко всередині мозку кішки, але вона викликає не лише тоді, коли кішка задоволена. 

Частина загадки навколо котячого мурчання полягає в тому, що ми помічаємо муркотіння котів «коли ми чухаємо їм ті місця, які їм подобається аби чухали». Втім, вони мурчать і коли ми не поруч, а частота мурчання відрізняється залежно від особини. 

Вивчення поведінки та комунікації котів не таке успішне, в порівнянні з собаками, які зазвичай охочіше беруть участь в дослідженнях, особливо якщо отримують їстівну винагороду. Проте останніми роками було пролито більше світла на мурчання.

- Ми тільки починаємо його розуміти й маємо більше запитань ніж відповідей. Хоча мурчання зазвичай є проявом задоволення котів, це також може виражати знерованість, страх та стрес. На щастя, все ж частіше це ознака саме першого, - каже Гері Вайтцман, ветеринар і СЕО Гуманітарного товариства Сан Дієго.

Десятиліттями вважалося, що мурчання є формою комунікації. На початку 2000-х виникла гіпотеза, що мурчання може мати й іншу мету. Цілком імовірно, що мурчання має ознаки комунікації, заспокоєння та зцілення.

Коти починають мурчати через декілька днів після народження, що допомагає їхнім матерям знайти їх під час годування. Це може продовжуватись і в деяких дорослих кішок, які мурчать, коли їх годують - або в тих, хто мурчить перед тим, коли вони намагаються переконати людину, що прийшов час обіду. Деякі голосно муркотітимуть, коли обережно досліджують нову територію (моя власна кішка муркотить найгучніше, коли вона вивчає задню стінку гардеробу). Кішки також можуть муркотіти після того, як їх налякали, або після стресових випадків, таких як переслідування собакою.

Чим більше наука занурювалася в дослідження муркотіння, тим більше вона, здається, відкривала.

- Дослідники записали «звичайне муркотіння» і муркотіння, яким в господарів просилася їжа, - говорить Селія Хаддон, автор та експерт з питань поведінки котів.

Навіть люди, які не мають котів, могли б помітити різницю. Всередині звичайного низького мурчання був більш високочастотний крик, дещо схожий на «няв».

Одна гіпотеза каже, що мурчання має потужний цілющий ефект. Вважається, що коливання від активності фізично омолоджують - це спосіб, аби кішка сама «зцілилася» після стресу.

Частота цих коливань - яка різниться між 20 Гц і до 150 Гц - сприяє росту кісток, оскільки кістки твердішають у відповідь на тиск. Інші частоти можуть робити щось подібне з тканинами.

При цьому муркотіння може бути корисним не тільки для самих кішок. Погладжування кішки вже давно розглядається як форма зниження стресу - власники котів можуть зменшити ризик виникнення інсульту або хвороби серця аж на одна третину. Ті самі частоти, на яких мурчать кішки, можуть бути корисними й для нас.

Джерело: BBC News Україна

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень