Чи дійсно котам байдуже, коли кривдять їх господарів?

Вчені кажуть, що не все так однозначно

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Японські вчені визначили, що коти готові брати їжу від незнайомців, навіть якщо ті погано ставляться до їхніх господарів.

Причина - менша налаштованість котячих на соціальні відносини.

Дослідники проводили експеримент, в якому брали участь твоє людей, один з яких — власник тварини.

Коти спостерігали за тим, як їхній власник намагається відкрити прозору коробку. Двоє інших поводилися за різними сценаріями: в одному один із людей-спостерігачів допомагав власнику кота відкрити коробку, в іншому — відмовлявся. Третій учасник залишався пасивним в обох ситуаціях. Потім людина, яка або допомогла, або не допомогла господарю кота, пропонувала їжу тварині.

Собаки у такому ж експерименті показували однозначно негативне ставлення до учасника, який відмовився допомогти їхньому господареві. Натомість для котів не було різниці, хто пропонував їм їжу — господар, учасник, який не захотів йому допомагати чи пасивний спостерігач.

- Цілком можливо, що коти в цьому дослідженні не розуміли значення або мети поведінки господарів (спроба відкрити контейнер, щоб дістати предмет). Наскільки нам відомо, здатність котів розпізнавати цілі чи наміри інших людей у своїх діях не досліджена. Але навіть якщо вони зрозуміли мету чи намір власника, вони, можливо, не змогли виявити негативний намір актора, який не допомагає, — зазначено в дослідженні.

 

Отже, дослідники допускають, що тварини могли просто не зрозуміти мету дій господаря і ролі інших учасників.

Також є припущення, що коти, хоч і здатні здатні розрізняти людські емоції, менш налаштовані на соціальні відносини, ніж собаки. Котів одомашнили пізніше за собак, тому їх поведінка змінилася менше.

До того ж, собаки походять від тварин з соціальними зв'язками, натомість коти завжди були самотніми мисливцями. Приручення могло посилити схильність до соціальних зв'язків в обох видах, однак коти від початку були менш схильними до них.

Джерело: Суспільне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень